Верховна Рада ввела заборону на російську музику

Фото: odessa-life.od.ua

19 червня на пленарному засіданні Верховна Рада прийняла в цілому закон №7273-д на підтримку української музики, в тому числі, за рахунок обмеження використання в Україні музики країни-агресора.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сайті Верховної Ради.

“Заборонили публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які здійснені співаком (співачкою), який після 1991 року був громадянином держави-агресора або зареєстрованим у рф фіз/юр особам (крім колишніх, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають або не мали на момент смерті рф-громадянства)”, – йдеться в повідомленні.

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах та заборони відтворення музичної продукції походження держави-агресора» включає низку положеннь. Ключовим серед яких є визначення поняття національного музичного продукту та запровадження програми підтримки та розвитку національного музичного продукту, в т.ч. шляхом грантування.

Законом також передбачено:

  • збільшення до 40% частку пісень та до 75% добового обсягу ведення новинно-аналітичних та розважальних передач державною мовою при здійсненні радіомовлення;
  • заборона проведення гастрольних заходів виконавцями/співаками – громадянами рф (крім тих, які засуджують агресію проти України та внесені до відповідного Переліку).

Як повідомляв Харків Times, суд заборонив в Україні дев’ять проросійських партій, серед яких – “Партія Шарія”, партія харківського екс-нардепа Євгенія Мураєва “Наші”. На черзі – “Опозиційна платформа – за життя”.