В окупованій Боровій хочуть відновити демонтований пам’ятник Леніну

Борова Харківської області, яка вже два місяці перебуває під російською окупацією, поступово відкочується у минуле століття, коли люди виживали у важких у умовах – без грошей, ліків та зв’язку. Тим часом російські загарбники хочуть відновити пам’ятник Леніну.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

Монумент вождю мирового пролетаріату у Боровій було демонтовано ще у лютому 2016 року. Влітку 2022 року російські окупанти намагалися знайти цей пам’ятник та заново встановити на площі у центрі селища.

Також ворог намагається придумати модель збору коштів з населення за електроенергію, які мають йти до росії.

Місцевим вчителям окупанти вже повідомили, що навчальний процес у місцевих школах буде російською мовою, та за російськими програмами. Станом на 14 червня 2022 року у деяких школах громади вже провели збори педагогів, шукають лояльних до руского міра та тих, хто погодиться стати керівниками. При цьому жителям с. Ізюмське, де будівля школи зазнала руйнувань внаслідок нападу рашистів, оголосили, що якщо вони хочуть, щоб школа у їхньому селі працювала, мають власними силами і за свій рахунок відремонтувати її.

Деякі колаборанти, які ніколи не користувалися повагою серед місцевого населення, тепер отримали ілюзію влади і намагаються прибрати до рук результати багаторічної праці інших людей. Відомі випадки, коли вони нахабно заявлялися на провідні фермерські господарства і оголошували себе там новими керівниками, а від працівників вимагали надати повну інформацію про наявність у господарстві збіжжя, сировини, техніки тощо. Враховуючи їхній попередній досвід діяльності, страшно уявити, на що вони можуть перетворити раніше успішні підприємства.

На території громади так само відсутній мобільний зв‘язок, немає можливості перевести гроші у готівку чи розрахуватися у магазині карткою, люди не можуть отримати пенсії та зарплати. У Пісках-Радьківських немає електрики, води та газу. Жителі окупованих територій не полишають спроб вирватися з окупації попри всі перешкоди і негаразди. Вчора, завдяки волонтерам, з Куп‘янської, Вовчанської, Великобурлуцької, Борівської та інших громад вдалося евакуювати близько 1700 людей на території, підконтрольні українській владі.

Як повідомляв Харків Times, в окупованій Боровій рашисти призначили гауляйтера з Білорусі.