Селище у Харківській області стало для росіян ще однією Чорнобаївкою

У Харківській області російські окупанти, яких захисники України вибили з вигідних позицій, намагалися відвоювати втрачене, вперто лізли на штурм, втрачаючи ще більше живої сили та техніки.

Про це Харків Times довідався з повідомлення видання АрміяInform.

Події, які стали для ворогів харківською Чорнобаївкою, розгорталися під час боїв за Руську Лозову та дачне селище Питомник. Біля нього на перехресті доріг, що веде до кількох населених пунктів, росіяни облаштували «укріпрайон». Комбат одного з батальйонів ТрО Харкова Костянтин розповів, що ворог тут окопався дуже добре, і під час наших контрнаступальних дій ворог «не соромився» викликати вогонь на себе.

“Тобто, це була така собі тактика – ми знаходимося зверху, вони в укритті. Наші сили піддавалися артобстрілам, вони залишалися неушкодженими” – розповівє офіцер.

Зведені українські підрозділи, до складу яких входив й окремий батальйон ТрО, два рази намагалися штурмувати позиції ворога. З другої спроби, завдяки зухвалим діям наших бійців, в результаті рукопашних боїв орки були «вичавлені» за межі своєї «фортеці».

Ворог не здавався – бій тривав впродовж 8 годин. На броньованій техніці, гатячи по українських військових з чого тільки можна, росіяни намагалися повернути контроль над висотою. Але завдяки вірній тактиці ведення бою українськими підрозділами їхні спроби опинилися марними. Попри сили противника, що значно переважали, та маючи лише стрілецьку зброю й гранатомети, бійцям вдалося закріпитися на перехресті та вище нього.

Вночі тієї ж доби українські сили перехопили повідомлення, що ворог штурмуватиме зазначені позиції. Але марно – захисники України відбили атаку. Однако окупанти не вгамувалися і через деякий час наважилися півторити спробу.

“Того разу задум з їхнього боку був такий – під прикриттям МТЛБ доставити особовий склад на КАМАзі на перехрестя та знов штурмувати наш підрозділ. За 200 метрів вони підірвалися на нашому «мінному шлагбаумі»…”, – поділився захисник України.

Наступної ночі ворог відправив ДРГ під прикриттям снайперської групи, які мали на озброєнні тепловізійні та нічні приціли, аби зняти «мінні шлагбауми»…

“Але вони не врахували той факт, що на той момент там вже стояли протипіхотні міни, які вони ж, поспіхом полишаючи позиції, залишили нам як трофеї. Наші сапери замінували ними всі підступи до позицій. Тому, залишки вцілілих «гостей» невдовзі відійшли до своїх позицій”, – усміхається Костянтин.

Ворожі штурми перехрестя періодично тривають й досі, але їхні спроби залишаються марними… Орки втрачають особовий склад, а нашим бійцям залишають трофейне озброєння та бойову техніку. Так, на рахунку окремого батальйону ТрО, який наразі самостійно обороняє стратегічну висоту, вже є МТЛБ, БРДМ тощо.

Відчуваючи свою бездарність, росіяни намагаються деморалізувати тероборонівців, по кілька разів на день гатять по них з гранатометів, поливаючи вогнем з РСЗВ та авіації. Так, наші бійці зазнають втрат, але цю висоту ворогу вже не взяти – за спиною теробронівців звільнені селища та місто, де потрохи налагоджується мирне життя… І вони це знають, тому Питомник ворогу вже не повернути…

Як повідомляв Харків Times, на Ізюмському напрямку прориву ворожих військ немає, ЗСУ міцно тримають оборону.