Суд у Харківській області нарешті повернув державі ділянку національного парку «Гомільшанські ліси»

24 травня 2022 року Зміївським районним судом Харківської області задоволено позовну заяву Чугуївської окружної прокуратури Харківської області про визнання незаконними та скасування наказів Держгеокадастру у Харківській області, скасування запису про проведену державну реєстрацію права власності та повернення земельної ділянки у власність держави.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

«Встановлено, що вказана земельна ділянка площею 0,06 га перебуває в межах території Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та є об’єктом комплексної охорони», – йдеться у повідомленні.

Взагалі боротьба із неконтрольованою роздачою посадовцями Держгеокадастру заповідних земель Національного природного парку «Гомільшанські ліси» триває вже не перший рік. Протизаконно розданих ділянок там не одна й не дві, та добре, що хоча б початок поверненню земель парку покладений.

Як повідомляв Харків Times, наприкінці листопаду 2019 року Прокуратура Харківської області подала до Зміївського районного суду Харківської області вісім позовних заяв щодо повернення у власність держави незаконно відчужених земель, що розташовані на території національного природного парку «Гомільшанські ліси».

26 листопада 2019 року в Головному управлінні Держгеокадастру Харківської області запевняли, що протягом 2015-2017 років жодної ділянки землі категорії природно-заповідного фонду, розташованої на території Національного природного парку “Гомільшанські ліси”, не виділяли. Проте протягом листопада прокуратура Харківської області відкрила кілька кримінальних проваджень про незаконне відчуження земель. Одне з них – щодо 406 ділянок на території парку “Гомільшанські ліси”. У прокуратурі вважають, що всі відчужені землі відносяться до категорії природно-заповідних. Приблизна їх вартість – понад 200 млн гривень. Розслідування проводиться за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Харківській області (ч. 2 ст. 364 КК).

На початку лютого 2020 року Прокуратурою Харківської області повідомлено про підозру колишньому начальнику управління Держкомзему у Зміївському районі за фактом незаконного відчуження земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні Національного природного парку «Гомільшанські ліси» та відносяться до категорії земель природно-заповідного фонду  (ч. 1, 2 ст. 364 КК України).

У червні 2020 року було завершено досудове розслідування стосовно начальника одного з відділів головного управління Держгеокадастру в Харківській області, який незаконно передав у приватну власність ділянки водного фонду (прибережної захисної смуги) Національного природного парку «Гомільшанські ліси».