Борова під окупацією: окупанти намагаються ввести власний «документообіг» та протирічать самі собі

Німецький аусвайс часів Другої світової війни

У Боровій, яка вже другий місяць перебувають під російською окупацією, загарбники намагаються ввести «власний документообіг». Тут почали видавати надруковані на принтері документи типу свідоцтв про народження та смерть, посвідчення тощо, де значиться, що Борова належить до «Куп’янського району Білгородської області російської федерації». Водночас, у самому окупованому Куп’янську ходять бланки із записом: «м. Куп’янськ, Луганська область, рф».

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

«Наголошуємо, з юридичної точки зору ці документи нікчемні, тобто не мають жодної правової сили», – нагадує законна українська влада Борової.

Ще більш безглуздою і зухвалою є запропонована окупантами «система оподаткування». Підприємцям та фермерам на окупованих територіях ставлять за умову 50% прибутку чи врожаю віддавати окупаційній владі. Тим, хто не погоджується, погрожують відібрати бізнес/землі/майно та передати іншим, зручним «власникам».

«Із захоплених територій окупанти продовжують масово викрадати сільськогосподарську продукцію минулорічного урожаю. Вчора з Борової було вивезено щонайменше 15 КАМАЗів соняшникового насіння. Вантажівки виїхали в напрямку Старобільська (окупована територія Луганської обл.)», – йдеться у повідомленні.

Мешканці окупованої громади продовжують виживати у складних умовах без мобільного зв’язку та інтернету. В деяких селах досі немає електрики. Продукти, які завозяться у магазини з росії та так званої лнр, здебільшого низької якості. В аптеках спостерігається дефіцит ліків. Великою проблемою залишається відсутність можливості перевести гроші в готівку, для цього треба виїжджати до Сватового чи Старобільська, але там за цю послугу доводиться платити до 40% від загальної суми коштів.

Як повідомляв Харків Times, у Борівській територіальній громаді Харківської області, яка вже другий місяць перебуває під російською окупацією, місцеві мешканці виживають у надскладних умовах, переважна більшість підприємств, особливо аграрного сектору несуть колосальні збитки.