В окупованій Боровій місцеві маргінали почали писати в “комендатуру” доноси на сусідів

Мешканці Борівської громади Харківської області, яка вже понад місяць перебуває під російською окупацією, знаходяться під подвійним контролем – як загарбників, так і місцевих зрадників.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

Станом на 17 травня окупанти намагаються провести своєрідний перепис населення та автомобільної техніки.

“Наприклад, у Пісках-Радьківських вони спочатку обходили кожне домоволодіння і нібито складали реєстр потреб у ліках, при цьому записуючи персональні дані громадян. Тепер вони складають списки, кому, скільки і для яких машин потрібно палива, таким чином переписуючи дані про усі транспортні засоби у селі.”, – розповіли у сільраді.

Тимчасове управління громадою здійснює окупаційна комендатура на чолі з російським військовим комендантом, якому допомагають місцеві колаборанти. В деяких населених пунктах комендатура призначила «своїх» старост з числа місцевих жителів. Нові «старости» прислужують окупантам, надають інформацію про мешканців, поширюють серед населення неправдиву інформацію про стан справ на фронті та в Україні повторюючи російські наративи, начебто Харків захоплений, а влада в Києві капітулює.

В окупації почали себе активно проявляти представники маргіналізованих груп суспільства, які тепер безкарно та за підтримки окупантів займаються крадіжками, пограбуваннями, пишуть у комендатуру доноси та скарги на знайомих і сусідів, повідомляють рашистам інформацію про людей і місцевість, яка тих цікавить. У Підлимані навіть з’явився пункт прийому краденого майна, де відкрито скупляють награбоване.

Бойові дії на території громади наразі не ведуться, але окупанти розосереджені по різних населених пунктах громади. Основна їх маса, за даними аеророзвідки, знаходиться на півдні та південному сході Борівщини. Особливо великі скупчення живої сили та військової техніки росіян спостерігаються у малих селах громади на кордоні з Луганською та Донецькою областями. Крім того, велика кількість ворожих військ проходить через громаду транзитом.

Як повідомляв Харків Times, в окупованій Боровій загарбники книгами розтоплюють пічку та знімають пропагандистські ролики про «мінування бібліотек».