Відступаючи, ворог мінує абсолютно все та до Харкова повертається все більше мешканців – Синєгубов

До Харкова з евакуації повертається все більше мешканців. Щодня це близько двох тисяч людей, і ця кількість постійно збільшується. Укрзалізниця додає вагони до поїздів, що прямують до Харкова з львівського напрямку.

Про це Харків Times довідався з виступу голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова у ранковому нацмарафоні сьогодні, 15 травня.

За його словами обстановка у Харкові продовжує бути «відносно тихою», але російські агресори не припиняють удари по селах та містах області, зокрема, щойно звільнених.

«Ворог постійно намагається атакувати звільнені населені пункти. Особливо прицільно б’є по цивільному автотранспорту, по людях, які намагаються виїхати або повернутися. Ми проводимо евакуацію, але дуже точечно, невеликими колонами, орієнтуємо людей вже на місці, заздалегідь евакуації не анонсуючи», – зазначив Синєгубов.

У звільнені населені пункти області голова ХОВА повертатися поки що не радить, головним чином через багаточисельні мінування «буквально усього».

«Ворог відступає і при цьому мінує абсолютно всі підходи – житлові будинки, лісосмуги, узбіччя доріг, використовуючи різні технології, в тому числі дистанційне мінування. У нас, на жаль, є випадки, коли цивільні люди поверталися у свої населені пункти і підірвалися у власному домоволодінні», – повідомив голова ХОВА.

Так само й у Харкові зберігається «ризик ракетних і артилерійських обстрілів міста».

За минулу добу в області від російських обстрілів Чугуєва постраждали двоє людей, серед них – п’ятнадцятирічна дитина.

Щодо ситуації на фронті, то найгарячішими залишаються північний та північно-східний напрямки, там тривають запеклі бої, ворог зазнає поразки та відступає. Синєгубов також підтвердив інформацію про вихід Сил оборони України до російського кордону в Харківській області.

«Інформація відповідає дійсності, але наразі назвати населенні пункти не можемо, бо йдуть активні бойові дії, військова операція», – сказав він.

На Ізюмському напрямку російські загарбники постійно намагаються прорвати позиції наших Збройних Сил, але успіхів не мають та несуть великі втрати серед своєї живої сили та техніки. Вчора, 14 травня, над окупованою територією області був збитий російський військовий літак.

Як повідомляв Харків Times, 14 травня Зенітні ракетні війська Повітряних сил України збили у Харківській області 201-й російський винищувач.