Борова під окупацією: збільшення присутності ворожих сил, вербовка в «поліцаї», фейки про капітуляцію

Фото: censor.net

Через територію Борівської громади, що знаходиться під російською окупацією, проходить велика кількість живої сили та техніки окупантів, при цьому протягом останньої доби значна частина «осідає». Ворожими військами зайняті практично всі населені пункти громади.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

Зараз найбільше ворогів у Чернещині, Ізюмьскому, Дружелюбівці, Першотравневому, Богуславці та Шийківці. Ворог активно окопується, будує бліндажі, маскує техніку в лісі поблизу Борової, біля Ольгівки, на околицях Богуславки. Ці території наразі є найнебезпечнішими для мирних мешканців.

«Непрохані гості прискіпливо оглядають зайняті села, перевіряють помешкання місцевих жителів, особливу увагу приділяють господарським будівлям, горищам та підвалам, заселяються в пусті будинки та заклади соціальної інфраструктури. Мирних жителів здебільшого не чіпають, але шукають мисливську зброю, вибірково можуть забирати цінні речі, грабують двори і помешкання, з яких виїхали господарі, забирають або псують автомобілі, роблячи їх не придатними для пересування», – йдеться у повідомленні.

Російська комендатура у Боровій вербує місцевих мешканців до роботи в «окупаційній поліції», щоправда, бажаючих піти «у поліції» практично немає.

Виїхати з окупованої Борівщини на території, підконтрольні українській владі, наразі неможливо. Надходять повідомлення про зникнення людей, які намагалися це зробити. Автобус одного з куп’янських перевізників, який намагався вивезти людей, не пропустили навіть до росії.

«На окупованих територіях загарбники продовжують вести інформаційну війну. Серед населення вони поширюють дезінформацію і відверті фейки та намагаються переконати людей, що Харків вже захоплений росією, а влада в Києві капітулювала», – повідомили з Борової.

Місцевим мешканцям радять фільтрувати інформацію, не піддаватися ворожим маніпуляціям і пропаганді, вірити в ЗСУ та Україну й підтримувати цю віру у рідних в окупації, яким можна передати звістку. А дуже не радять брати участь у «святах» 8-9 травня, що російські окупанти організують в українських селах – це може бути небезпечно.

Як повідомляв Харків Times, ситуація у Борівській громаді, що вже кілька тижнів перебуває під російською окупацією, останнім часом напружилася й стала небезпечнішою. За останні дні значно збільшилась кількість живої сили противника й ворожої техніки у Боровій та в інших населених пунктах громади.