Борова під окупацією: ситуація напружена й небезпечна

Ілюстративне фото: telegraf.com.ua

Ситуація у Борівській громаді, що вже кілька тижнів перебуває під російською окупацією, останнім часом напружилася й стала небезпечнішою. За останні дні значно збільшилась кількість живої сили противника й ворожої техніки у Боровій та в інших населених пунктах громади.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

«Є інформація про розміщення окупантів у лісах. Центральну лікарню готують до прийому поранених російських військових. За усіма ознаками, окупанти будують лінію оборони і готуються до нових боїв», – йдеться у повідомленні.

У місцях свого найбільшого зосередження російські військові перевіряють будинки та господарські будівлі місцевих жителів, оглядають вулиці, перевіряють документи, кажуть, що «проводять зачистки». Дорога до Куп’янська сильно розбита через постійне пересування ворожої техніки. Між Боровою та Куп’янськом розташовано «мінімум сім ворожих блокпостів, де окупанти проводять прискіпливий огляд усіх, хто їх перетинає».

У Боровій загабники формують свої силові структури на кшталт поліції, до яких залучають місцевих колаборантів.

«У якості опорного пункту використовують приміщення магазину одного з місцевих підприємців», – повідомляють з Борової.

Місцеві мешканці розповідають про мародерство з боку російських військових у будинках, з яких виїхали господарі. У громаді немає електрики, зв’язку, інтернету. У деяких населених пунктах вдалося відновити газопостачання. Частково відновлене водопостачання. Працюють деякі магазини та аптеки, але асортимент товарів дуже обмежений. Щоб зняти готівку та купити необхідне, люди вимушені виїжджати за межі громади на інші окуповані території. Але у Сватовому й Куп’янську також відчутний дефіцит продуктів харчування та ліків, тому зараз доводиться їздити до Старобільська.

Попри все це освітянам громади на картки вчора перераховано заробітну плату за квітень.

«Учні загальноосвітніх шкіл, які виїхали, продовжують здобувати освіту в інших навчальних закладах на території України та за кордоном. Випускники, які зареєструвалися в інших школах України, отримають документи про загальну середню освіти за місцем завершення навчання. Наразі проводиться робота з усунення дублювання таких документів», – повідомляє селищна рада.

Як повідомляв Харків Times, у Борівській громаді Харківської області, яка вже кілька тижнів перебуває під російською окупацією, люди продовжують виживати в жахливих умовах: без світла, газу, зв’язку. Але завдяки героїчним зусиллям місцевих комунальників вдалося частково відновити водопостачання.