Про солдатів та дитячий телефон: росіяни відібрали, наші – повернули

Ілюстративне фото

Бійці 93-ї ОМБр Холодний Яр повернули десятирічній Іванці з Тростянця мобільний телефон, який в неї відібрали російські загарбники.

Про це Харків Times дізнався з допису на сторінці 93-ї ОМБр у Facebook.

«Цю чудову дівчинку на фото звуть Іванка, їй 10 років. У руках вона тримає телефон, який у неї на блокпосту відібрали росіяни, що прийшли окуповувати її рідний Тростянець на Сумщині. Але завдяки холодноярцям мобільний телефон повернувся господарці», – йдеться у повідомленні.

Телефон в дівчинки відібрав російський солдат на блокпосту, коли вона з батьками 15 березня залишала рідне захоплене ворогом місто так званим «гуманітарним коридором».

«Коли стояли у евакуаційній колоні, підійшли військові рф та сказали віддати усі телефони. Я відповіла, що у нас вони усі розряджені. До цього ми повидаляли з телефонів усі месенджери, щоб не надавати ворогу будь-яку інформацію. Коли виїжджали з міста, на блокпосту російські військові ходили з картонною коробкою та відбирали телефони в усіх, хто їхав з міста, погрожуючи розстрілом. Вони кричали та залякували нас. Казали, нібито ми їх знімаємо. Іванка дуже плакала», – розповідає Олена, мама Іванки.

А вже за кілька днів розвідувальний підрозділ холодноярців взяв у полон механіка-водія зі «славетної» російської кантемирівської дивізії та знайшли в нього червоненький телефон і ще й павербанк зі стразами. Покидьок брехав, що ці речі належать йому. У телефоні стояла російська сім-карта, вже було кілька дзвінків до росії. Але у списку контактів значилися українські номери, підписані «татусь» та «мамуля», за ними й подзвонили.

«Пройшло приблизно три дні, на мій номер зателефонували хлопці і спитали: це ви мамочка? Я відповіла – так. Дмитро з 93-ї бригади розповів, що вони у полоненого російського військового знайшли телефон. Питали, чи ми живі», – каже Олена.

І хоча жінка сказала бійцям, щоб залишили телефон собі, вони все ж таки відправили його «новою поштою» маленькій господарці.

Як повідомляв Харків Times, у ніч з 14 на 15 квітня в Харківській області бійці 93-ої бригади Холодний Яр відправили слідом за руським кораблем ворожий вертоліт Ка-52 разом із екіпажом.