В боях за Малу Рогань окупанти застосовували фосфорні боєприпаси

Фото: Національна гвардія України/Facebook

Вибити рашистів з передмістя Харкова селища Мала Рогань було непростою задачею. Під час боїв окупанти застосували проти наших військових заборонені фософрні боєприпаси.

Про це Харків Times повідомили у Нацгвардії України.

Звільнити селище від російських покидьків вдалося 28 березня силами Збройних Сил та Нацгвардії України. Один із визволителів, нацгвардієць з Харкова з позивним Гром розповів, що рашисти спочатку нанесли авіаудар.

«Спочатку по наших силах окупанти нанесли авіаудар. А потім було проведено обстріл фосфорними снарядами. Ми евакуювали поранених різної важкості, зокрема з опіками від фосфорних боєприпасів. Таких поранених вивозили у першу чергу, і по дорозі ми ще два рази потрапляли під обстріл фосфором», – розповів Гром.

За словами гвардійця, розриви фосфорних боєприпасів досить легко відрізнити від інших.

«Він розривається в небі і падає з метрів п’ятдесяти. Видно, як падають великі спалахи. Все навколо швидко загоряється. Виділяється багато диму, він важкий і забиває легені, спричиняє опіки слизової, дихальної системи та очей. Щоб запобігти такій ситуації потрібно користуватися протигазом. У разі потрапляння на шкіру необхідно цю речовину прибрати пінцетом, а це місце обробити слабким лужним розчином. Це має тепер знати кожен, адже російські окупанти все частіше застосовують по наших позиціях фосфорні снаряди», – підкреслив він.

Проте небезпека чекала на українських бійців не лише з неба та по фронту. Російські найманці влаштували засідку, намагаючись відрізати шляхи постачання резервів та евакуації з Малої Рогані.

«Нам дуже сильно пощастило. На дорозі лежав нерозірваний снаряд 152-го калібру. Водій перед ним пригальмував, щоб його об’їхати, і в метрі від нас пролетіла протитанкова керована ракета. Це був, як кажуть, другий день народження нашої групи та бійців, яких ми евакуювали», – ділиться деталями Гром.

Українські військові діяли дуже грамотно, їм вдалося досягти ефекту раптовості, підійти фактично у притул. Російська артилерія та авіація почала працювати, коли це вже не мало вирішального значення. Українцям дісталося багато придатної для боєприпасів трофейної техніки та боєприпасів. Багато особового складу противника було ліквідовано. Як показала практика, це найбільш ефективний спосіб зупинити мародерство та інші військові злочини росіян в окупованих українських населених пунктах.

Як повідомляв Харків Times, захисники України вибили окупантів з села Гусарівка, що неподалік Балаклеї. Тікаючи ворог залишив багато техніки.