Заяви росії можуть свідчити лише про намір застосувати біологічну зброю – МОЗ

Фото: ukrinform.com

Російські військові останнім часом неодноразово заявляли про наявність в Україні «військово-біологічної програми, що фінансується за кошти Міноборони США» та квапливу «зачистку її слідів», зокрема у Харкові, що може свідчити про намір використати біологічну зброю проти українців.

Про це Харків Times дізнався із офіційної заяви, опублікованої на сайті Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

«За останні дні на брифінгах для російських ЗМІ російськими військовими зроблено де-кілька заяв про співпрацю України з американськими вченими у вивченні природних біологічних патогенів та розробці біологічної зброї», – йдеться у заяві ЦКПХ.

Як заявляють у Центрі, вивчення циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій, на які вказується у заявах (туляремія, лептоспіроз, геморагічні вірусні гарячки, холера тощо), проводиться в нашій області вже понад 70 років, тобто ще за радянських часів науково-дослідні медичні установи росії мали у себе весь зібраний матеріал. Співпраця з провідними НДІ росії продовжувалась до 2014 року.

«В лабораторіях системи МОЗ України зберігаються тільки  штами музейних культур, які не патогенні для людей і потрібні для ідентифікації виділених збудників. Культури збудників, які виділяються при дослідженнях, відповідно до нормативних документів з біобезпеки, підлягають обов’язковому знищенню з складанням відповідних протоколів. Цей факт і використали російські військові для створення пліток про якоби знищення у нас  з початком війни високопатогених культур, які використовували для розробки біологічної  зброї», – стверджують харківські науковці.

Центрами контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводиться в межах моніторингу навколишнього середовища тільки вивчення циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій в природних осередках цих інфекцій.

Тож гучні неправдиві заяви з боку російських військових можуть свідчити тільки про намір використання агресором проти народу України біологічної зброї або як привід для подальшої ескалації військових дій.

Як повідомляв Харків Times, Міністерство охорони здоров’я 7 березня спростувало поширену в російських пропагандистських ЗМІ інформацію про начебто «екстрену зачистку слідів військово-біологічної програми, що фінансується за кошти Міноборони США» та «знищення особливо небезпечних патогенів» у Полтавському та Харківському центрах контролю та профілактики захворювань (ЦКПХ).