Верховна Рада прийняла цілу низку дуже правильних законів

Фото: Харків Times

Сьогодні, 4 березня Верховна Рада України прийняла цілу низку давно вже назрілих законів.

Про це Харків Times стало відомо з рішень парламенту.

По-перше, нарешті прийнятий Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність). Закон встановлює додаткові правові підстави для ліквідації політичних партій, громадських, благодійних чи релігійних організацій, професійних спілок та громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону, уповноважені особи яких здійснювали таку співпрацю.

Законом внесено зміни до низки законодавчих актів, якими встановлено окремі обмеження для фізичних і юридичних осіб, які мають судимість за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 1111 Кримінального кодексу, зокрема:

позбавлено можливості таких осіб бути кандидатами у депутати, членами виборчих комісій, офіційними спостерігачами, уповноваженими представниками кандидата на пост Президента України у Центральній виборчій комісії, довіреними особами кандидата на пост Президента України, представниками партії у Центральній виборчій комісії, представниками організації партії у виборчій комісії, уповноваженими особами організації партії, довіреними особами кандидатів;

передбачена неможливість комплектування такими особами Збройних Сил України та інших військових формувань та надання їм допуску до державної таємниці;

передбачена можливість ліквідації за рішенням суду політичних партій, громадських, благодійних чи релігійних організацій, професійних спілок та громадських формувань з охорони громадського порядку та державного кордону у разі засудження їх уповноважених осіб за вчинення кримінального правопорушення за колабораційну діяльність.

До того ж ВР прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора). Закон встановлює заборону на виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора, а також застосування до громадських об’єднань та політичних партій, винних у порушенні цих заборон, в якості санкцій – заборони їх діяльності у судовому порядку.

Законом внесено зміни до законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення» «Про політичні партії в Україні», ««Про захист суспільної моралі», «Про громадянські об’єднання», зокрема через:

1) встановлення заборон щодо:

виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як «внутрішнього конфлікту», «громадянського конфлікту», «громадянської війни», заперечення тимчасової окупації частини території України;

глорифікації осіб, які здійснюють збройну агресію Російської Федерації проти України, представників як збройних формувань Російської Федерації, так і іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі військові люди»;

2) встановлення санкцій для політичних партій та громадських об’єднань, дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки; порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками; поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України.

Ще прийнятий Закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Цей Закон визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об’єктів права власності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) Російської Федерації, як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів.

До того ж Парламент України сьогодні суттєво погіршив відповідальність за мародерство, прийнявши Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство».

Законом посилено відповідні покарання за привласнення чужого майна на полі бою або використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи шляхом пограбування людей, в тому числі вбитих або поранених.

Законом внесено зміни та доповнення до ст. 185 «Крадіжка», ст. 186 «Грабіж», ст. 187 «Розбій», ст. 189 «Вимагання», ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заподіяння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального кодексу України, якими кваліфіковано дані діяння в умовах воєнного або надзвичайного стану за ч. 4 відповідних статей.

Законом внесено зміни до ст. 432 «Мародерство» Кримінального кодексу, якими встановлено відповідальність у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

У зв’язку із цими доленосними без перебільшення рішеннями парламенту хочеться задати лише кілька питань. Власне: а що, так можна було? Та: чому ж лише зараз? Всі закони були прийняті переважною більшістю голосів, у відсутності голосів «проти» й навіть тих, хто утримався. Але кожного разу були ті, хто не голосував. На жаль, скоріш за все з технічних причин ми не змогли отримати інформацію, як саме проголосували харківські нардепи й чи не було серед них таких, що не голосували.

Як повідомляв Харків Times, як повідомив сьогодні, 4 березня, голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, у Харківській області Збройні сили України перейшли до контрнаступу.