У Харкові затримали двох рецидивістів, які виманили у пенсіонерів 700 тисяч гривень

Фото: khar.gp.gov.ua

Правоохоронці Харкова розслідують чергову кримінальну справу про шахрайство, вчинене за схемою: “ваш родич потрапив у біду”. За підозрою в обмані кількох пенсіонерів оперативники затримали двох раніше засуджених харків’ян.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, шахраї діяли з листопада 2021 року. Вони дзвонили літнім людям і, видаючи себе за їхніх родичів, повідомляли, що потрапили до лікарні та терміново потребують грошей на операцію. Зловмисники зазначали, що гроші треба передати лікарю, який приїде додому до постраждалих.

З пенсіонерами безпосередньо зустрічався 37-річний харків’янин, котрий і забирав гроші. Його 40-річний напарник перебував неподалік і контролював ситуацію.

19 лютого 2022 року, після отримання коштів від чергової жертви, обох чоловіків затримано у порядку ст. 208 КПК. Їм повідомили про підозру у скоєнні за фактом шахрайства, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах (ч. 2, 3 ст. 190 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Фігурантам інкримінували шість епізодів кримінальних правопорушень, вирішується питання про обрання ним запобіжного заходу.

Сума збитків, завданих потерпілим, становить майже 700 тис. грн.

Розслідування триває, оперативники встановлюють усіх, хто причетний до шахрайства, а також причетність затриманих до інших злочинів.

Як повідомляв Харків Times, силовики затримали 53-річну жінку, яка намагалася привласнити чужу трикімнатну квартиру в Харкові та насильно позбавила волі господарку цього житла.

Жовтневий районний суд Харкова відправив під варту 53-річну громадянку РФ, яку підозрюють у замаху на шахрайство та викрадення людей.