На тероборону у Харкові виділили 62 млн грн – як голосували депутати

Фото: Українська правда

18 лютого на Х позачерговій сесії Харківської міської ради 8-го скликання депутати внесли зміни до бюджету громади на 2022 рік, згідно з якими на організацію територіальної оборони буде виділено 62,2 млн. грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Харківської міськради.

Як повідомила заступник міського голови – директор Департаменту бюджету та фінансів Тетяна Таукешева, ці кошти будуть спрямовані на придбання спеціального обладнання нічного бачення, апаратури, спорядження, малогабаритних пожежних цистерн, маневрених автомобілів, квадрокоптерів та інших технічних засобів спостереження та контролю.

За словами Тетяни Таукешової, додаткові заходи будуть профінансовані у рамках «Комплексної програми розвитку цивільної оборони, підвищення рівня громадської безпеки та забезпечення заходів щодо підготовки територіальної оборони Харківської міської територіальної громади у 2018-2025 рр.». Цю програму депутати також затвердили сьогодні на позачерговій сесії, керуючись положеннями Закону України “Про основи національного спротиву”.

Перед голосуванням із цього питання Харківський міський голова Ігор Терехов ще раз закликав усіх не нагнітати обстановку.

«Харків був, є та буде мирним містом. Зараз у нас все спокійно та контрольовано. Ми не допустимо внутрішнього розгойдування ситуації. А геополітичні питання вирішуватимуться дипломатичним шляхом. Кожен працює у своєму напрямку – військові, територіальна оборона, міська влада», – зазначив мер.

Виділення коштів на сприяння організації територіальної оборони у Харкові підтримали 66 депутатів. Чотири фракції: партія “Європейська солідарність”, “Блок Кернеса – успішний Харків”, Слуга народу та “Блок світличної “Разом”” підтримали одноголосно. Фракція Партії Шарія у повному складі утрималася. Також утрималися два депутати від ОПЗЖ, і 10 представників цієї політсили підтримали виділення коштів на харківську тероборону. Тих, хто голосував проти не було.

Довідка: Територіальна оборона (ТрО) — система загальнодержавних, військових та спеціальних заходів, що проводяться у мирний час та в особливий період з метою протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій .

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного опору», за яким організовувати та виконувати завдання територіальної оборони мають спеціальні Сили територіальної оборони ЗСУ.

Загалом у складі Сил ТрВ ЗСУ сформують 25 бригад (по одній на кожну область), які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район). Постійна кількість сил тероборони у мирний час становитиме 10 000 військовослужбовців. Під час особливого періоду у підрозділах буде 130 тисяч осіб із відповідного резерву.

Формування сил ТрО проходитиме три етапи. Після того, як у батальйонах та бригадах створять організаційно-управлінське ядро ​​з військовослужбовців та забезпечать відповідні умови (що відбувається прямо зараз), розпочнеться другий етап формування резерву ТрО. За тими, хто укласти контракт і служитиме в резерві ТрО, закріплять зброю. Його видаватимуть на час навчань або у разі виникнення певних ситуацій.

Щоб вступити до ТрО, слід звертатися до центрів комплектування та соціальної підтримки (колишніх військкоматів), до яких людина приписана.

Як повідомляв Харків Times, 16 лютого на пленарному засіданні позачергової сесії Харківської обласної ради було ухвалено рішення затвердити Програму територіальної оборони Харківської області на 2022 рік.