У Харківському СІЗО повісився 17-річний ув’язнений (доповнено)

Харьковский СИЗО. Фото: Харків Times

У Харківському слідчому ізоляторі вранці 2 лютого знайшли повішеним 17-річного ув’язненого.

Про це Харків Times повідомили в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

За повідомленням керівництва СІЗО, о 6:18 хвилин під час чергового обходу камер черговий молодший інспектор побачив, що ув’язнений скоїв самогубство шляхом повішення на простирадлі, закріпленого на внутрішніх гратах вікна. До камери прибув черговий фельдшер, який розпочав реанімаційні заходи. Працівники бригади швидкої невідкладної допомоги, які прибули о 6:35, констатували біологічну смерть хлопця.

“Померлий ув’язнений 2004 року народження прибув до установи у 2021 році, утримувався з трьома неповнолітніми. Скарг щодо умов утримування та неналежного ставлення до нього з боку співкамерників та працівників слідчого ізолятора до адміністрації установи не надходило”, – йдеться у повідомленні.

Пізніше речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко повідомив журналістам, що у ході попереднього огляду трупа судово-медичний експерт не виявив тілесних ушкоджень, які б свідчили про насильницьку смерть. Наразі труп направлено до Харківського обласного бюро судово-медичних експертиз для встановлення причини смерті.

Хлопець залишив записку до рідних, у якій він просить вибачити його та нікого не звинувачувати.

Загиблий був мешканцем Лозової. У липні 2020 року вироком Лозівського районного суду хлопця визнано винним у вчиненні крадіжки (ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу). Суд звільнив його від відбування покарання з випробуванням строком на два роки. Під час іспитового строку хлопець знову вчинив кримінальні правопорушення. Він обвинувачувався за ч. 2 ст. 186, ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 190 (грабіж, крадіжка, шахрайство). У СІЗО перебував з 29 квітня 2021 року.

На теперішній час за фактом смерті ув’язненого відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ККУ (вбивство). Також відкрито кримінальне провадження для перевірки дій службових осіб ДУ «Харківській слідчий ізолятор» за ч. 2 ст. 367 ККУ (недбале ставлення до виконання своїх службових обов’язків).

Як повідомляв Харків Times, рано вранці 28 липня 2019 р. до Новобаварського відділу поліції Харкова надійшло повідомлення про виявлення у Харківському слідчому ізоляторі тіла 32-річного підслідного.