Прокуратура оскаржує передачу землі вартістю 500 млн грн, що належить Національній академії аграрних наук

Фото: ztv.zp.ua

Прокуратура оскаржує в суді сумнівні угоди, внаслідок яких землі Національної академії аграрних наук України площею п’ять князівств Монако, які розташовані в Богодухівському районі Харківської області, опинилися в розпорядженні приватників.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, площа спірної ділянки становить понад 1000 га, вартість – понад 500 млн грн. За своїм призначенням – це дослідне поле, яке знаходиться у постійному користуванні Державного підприємства «Дослідне господарство «Пархомівське» Інституту овочівництва та баштанництва Національної академії аграрних наук України». Загалом у користуванні Дослідне господарство «Пархомівське» знаходиться 1400 га землі, розташованих на території Богодухівського району (колишня Пархомівська сільрада Краснокутського району).

У 2007 році підприємство ініціювало питання про вилучення із землекористування частини земельних ділянок, які були дослідним полем, загальною площею понад 1000 га. Краснокутська РДА, розглянувши листа підприємства, видала розпорядження про припинення права постійного користування цими дільницями.

“У подальшому розпорядженнями Краснокутської районної державної адміністрації вказані землі передані в оренду ймовірно пов’язаним приватним підприємствам на 49 років.”, – розповіли у прокуратурі.

Проте, згідно з чинним законодавством, земельні ділянки державних галузевих академій, до яких належать і земельні ділянки, що перебувають у користуванні ДП «ДГ «Пархомівське», можуть перебувати виключно у державній власності і не можуть вилучатися з метою подальшої передачі їх у власність та користування іншими юридичними особами. чи фізичних осіб.

Крім цього, згідно зі статутом ДП ДГ «Пархомівське» визначено, що землі дослідних полів господарства та ділянки з цінними ґрунтами відносяться до особливо цінних земель та їх вилучення не допускається.

Щоб усунути ці порушення та повернути землі державі, Богодухівська окружна прокуратура Харківської області звернулася до суду. У позовній заяві прокурори вимагають визнати незаконними та скасувати розпорядження, а також визнати недійсними накази та договори оренди земельних ділянок.

Як повідомляв Харків Times, Господарський суд Харківської області зобов’язав повернути 50 га, які належать державному підприємству, яке перебуває в управлінні Національної академії аграрних наук України. Внаслідок низки сумнівних угод ділянки стало обробляти приватне підприємство.