Прокуратура оскаржує передачу приватнику 50 га, які належать Національній академії аграрних наук

Ілюстративне фото

В результаті підписання сумнівного договору 50 га, що належать державному підприємству, яке знаходиться в управлінні Національної академії аграрних наук України, стало обробляти приватне підприємство. Харківська окружна прокуратура Харківської області звернулася до суду з вимогою визнати договір недійсним і повернути ділянку державі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За інформацією слідства, в 2008 році держпідприємство і ТОВ уклали договір про спільну діяльність.

“За умовами договору, державне підприємство зобов’язувалось надати земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 50 га, розташовану на території с. Кутузівка Харківського району, для вирощування багаторічних рослин. Товариство з обмеженою відповідальністю, у свою чергу, повинно було інвестувати у спільну діяльність грошові кошти.”, – розповіли в прокуратурі.

Після чого учасники угоди уклали кілька додаткових угод, в результаті чого умови договору кардинально змінилися. Згідно з уточненою версі документа ділянку фактично передали в оренду з встановленням фіксованої плати за її користування.

Слідство також встановило, що після підписання додаткових угод і фактичної передачі 50 га в оренду сторони не вели спільну діяльність, як передбачлося спочатку. На думку слідства, договір був “укладений з метою приховування передачі особливо цінних земель в оренду без узгодження з органом управління – Національною академією аграрних наук України”.

Виявлені порушення стали підставою для звернення до Господарського суду області. Станом на 13 вересня провадження у справі відкрито.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, землю в приватні руки передало державне підприємство “Дослідне господарство “Кутузівка” ​​інституту сільського господарства північного сходу Національної академії аграрних наук України”. Підприємство зі статутним капіталом 130 016 699 грн зареєстровано в березні 2004 року. Юридична адреса ДП: Харківський район Харківській області, сел. Кутузовка, вулиця Шкільна, 6.

Основний вид діяльності держпідприємства – дослідження та розробка в галузі природничих наук та інженерії. Допоміжними вказані вирощування зернових і технічних культур, овочів і баштанних.

Як повідомляв Харків Times, Господарський суд Харківської області виніс рішення про розірвання договорів оренди та повернення двох земельних ділянок в Молодіжному парку вартістю майже 5 млн грн у відання територіальної громади.