За отруєння землі відходами під суд піде директор КП з Харківської області (фото, відео)

Богодухівська окружна прокуратура Харківської області направила до Валківського районного суду обвинувальний акт щодо директора комунального підприємства, підозрюваного у забрудненні земель шкідливими для довкілля відходами, та за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 1 ст. 239, ч. 2 ст. 367 КК).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіції області.

Правоохоронці встановили, що десять років (з червня 2011 року до жовтня 2021 року) в Богодухівському районі діяв незаконний полігон зберігання твердих побутових відходів.

У прокуратурі області також вважають, що вивезення сміття під керівництвом чиновника здійснювалося «без оформлення правовстановлюючих документів на землю та дозвільних документів». Земельна ділянка площею близько 4 га була забруднена «амонієм, нітратами та іншими шкідливими речовинами», що, з погляду прокуратури, завдало державі збитків у розмірі 650 тис. гривень.

У поліції вважають і площу, й збитки навіть дещо більшими.

«Недбале ставлення посадовця до своїх службових обов’язків спричинило забруднення земель загальною площею майже 4,5 га. Згідно з розрахунками Державної екологічної інспекції у Харківській області, збитки державі становлять понад 660 тисяч гривень», – йдеться у повідомленні Нацполіції.

Подальшу долю халатного директора КП вирішуватиме суд, наразі чиновнику загрожує провести за ґратами до п’яти років.

Як повідомляв Харків Times, у червні під слідство потрапив директор одного з комунальних підприємств Куп’янського району області. Правоохоронці підозрюють, що він недобросовісно ставився до своїх обов’язків, внаслідок чого на сміттєвий полігон за 10 км від Куп’янська, всупереч санітарним нормам, скидали небезпечні хімічні відходи, які слід було ховати у спеціально відведених для цього місцях. Полігон перетворився на отруйне звалище.