У поліції вважають, що будівництво електродепо “Олексіївське” під загрозою

Фото: Urbex Tour

У Харкові розслідують передачу у приватну власність 84 земельних ділянок, що, на думку поліції, унеможливило реалізацію проекту будівництва електродепо «Олексіївське» третьої лінії Харківського метрополітену.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Харківського антикорупційного центру з посиланням на рішення суду.

Відповідно до матеріалів справи, йдеться про земельну ділянку 6322055900:10:000:0025 площею 7,3976 га, розташовану на території Малоданілівської селищної ради (за межами населеного пункту). 2020 року цю землю передали до комунальної власності міста Харкова для будівництва електродепо «Олексіївське».

Відповідно до додатку А «Класифікація та розміщення техногенних зон метрополітену» Державних будівельних норм (В 2.3- 7:2018) встановлено, що відстань від крайніх паркових колій електродепо та колій службово-з`єднувальних гілок до житлової забудови повинна складати не менше 100 м.

“Водночас, в порушення Державних будівельних норм у вказаній техногенній зоні передано у приватну власність 84 земельні ділянки, що призвело до неможливості реалізації проекту будівництва електродепо «Олексіївське» третьої лінії Харківського метрополітену”, – йдеться в ухвалі суду.

Правоохоронці вважають, що чиновники, які погоджували виділення 84 земельних ділянок діяли незаконно. У поліції відкрили провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, тобто за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

ХАЦ встановив, що частину цих ділянок було роздано ще до 2019 року. А деякі ділянки були у продажу ще 2016 року.

“Багато земельних ділянок розташовані на вул. Межова Малоданілівської селищної ради і належать Катерині Лещенко. Раніше це були сільськогосподарські землі, але їм змінили цільове призначення на індивідуальне садівництво. Зараз на цих ділянках збудували котеджне містечко Данилівський.”, – повідомили у ХАЦ.

Серед інших власників ділянок є Ілля та Сергій Лещенко.

У 2019 році власницею однієї з дільниць стала Вікторія Письмак – людина близька до віце-мера Харкова Андрія Руденка.

У грудні 2021 року власником однієї з ділянок, що фігурують у виробництві, став ексдепутат міськради, директор КП “КВБО” Фазіль Аббасов.

Як повідомляв ХарківTimes, проект продовження третьої черги метрополітену в Харкові включає будівництво двох станцій – «Державінська» і «Одеська» , Олексіївського електродепо і закупівлю рухомого складу. Проект реалізується за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (160 млн євро) і Європейського інвестиційного банку (160 млн євро). Кредит ЄІБ відноситься до державних зовнішніх позик, виплачувати його будуть з держбюджету.