Травмував пішохода, переслідуючи автомобіль порушника: патрульному загрожує в’язниця (фото)

Фото: Харків Times

У Київському райсуді Харкова 13 грудня відбулися дебати у судовому засіданні за звинуваченням патрульного поліцейського, старшого лейтенанта Станіслава Стрижа, який під час погоні за порушником травмував пішохода.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

Вночі 24 лютого 2017 року Стриж, керуючи службовою автівкою, разом з декількома екіпажами патрульних долучився до переслідування автомобіля, водій якого не виконав вимоги працівників поліції зупинитися, порушував ПДР та намагався втекти. За словами захисту, екіпажі рухалися із проблисковими маячками та звуковими сиренами. О 03:26 поліцейські машини переслідували порушника вулицею Чкалова. Чоловік, який збирався перейти вулицю на нерегульованому пішохідному переході, пропустив дві патрульні машини, але чомусь вирішив не пропускати третю – саме нею керував Стриж.

Сам 29-річний потерпілий Дмитро Бекеша не може пояснити, що сталося. “Я не пам’ятаю нічого”, – сказав він журналістам. За його словами, через травмування він отримав другу групу інвалідності (на даний час її вже змінили на третю), не міг влаштуватися на роботу, в нього погіршилося вимова.

Стриж каже, що тієї ночі його екіпаж отримав повідомлення по рації, що іншому екіпажу потрібна допомога у зв’язку з переслідуванням автівки, водій якого грубо порушив ПДД, проїжджаючи на великій швидкості на заборонений сигнал світлофора. Порушник втікав від погоні у напрямку Київського району – саме там заступив на патрулювання Стриж із колегами. Поліцейські намагалися блокувати автомобілю дорогу на вулиці Шевченка, але порушник, побачивши кордон з поліцейських автівок, змінив напрямок руху та поїхав на узвоз Жилярді. Екіпаж Стрижа доєднався до переслідування.

“Нас їхало приблизно шість автомобілів. Попереду мене рухалися дві автівки, я був третім. На вулиці було вимкнене світло. Ми включили пробліскові маячки червоного та синього коліру, також включали звукові сигнали. На пішохідному переході на дорогу дуже різко вийшов чоловік. Його не можна було помітити – він вискочив нізвідки, і сталося зіткнення”, – розповів журналістам Стриж. Своєї провини патрульний не визнає.

Стрижу 28 років, він працює у патрульній поліції з часу її створення – з вересня 2015 року. В нього є сім’я – жінка та дворічна дитина.

Підтримати свого товариша прийшли до суду його колеги – поліцейські, а також кілька співробітників “швидкої допомоги”. Водії “швидкої” кажуть, що постійно працюють бік о бік з патрульними на місцях ДТП та інших подій, і також, як вони, користуються спецсигналами для того, щоб швидше доїхати на місце виклика або доправити пацієнта до лікарні. І вони теж нерідко стикаються з ігноруванням учасниками дорожнього руху, зокрема, пішоходами, вимог ПДР щодо пропуску автівок зі спецсигналами.

Обвинувачення вимагає для поліцейського п’ять років ув’язнення, захист наполягає на його невинуватості.

“Коли рухається машина з проблісковими маячками, пішоходи в будь-якому разі зобов’язані поступитися їй місцем – це імперативне правило. У даному випадку пішохід фактично впав на автомобіль. У автомобіля немає пошкоджень спереду – є пошкодження лише бокові, тобто пішохід з пляшкою пива фактично випадає на автомобіль – і є пошкодження краю лобового скла, стійки та розбито сигнальний ліхтар, який не виходить за межі автомобіля. Тобто особа зростом 1,95 метри фактично своїм лобом розбиває автомобіль. У нас були свідки в судовому засіданні, які вказували, що його утримували, його намагались зупинити, але він з криками про те, що “ми не повинні поступитись, бо це – пішохідний перехід” пішов під цей автомобіль, хоча й бачив його”, – сказав адвокат підозрюваного Олег Головков. За його словами, експертиза показала, що у момент події постраждалий був у середньому ступені сп’яніння: у його крові, за результатами одного аналізу, було 2,2 проміле алкоголю, іншого – 1,95.

“Це – нещасний випадок, що було спровоковано саме діями пішохода, який грубо порушив правила дорожнього руху і пішов під машину з проблісковими маячками. Саме він в неї ударився – не вона в нього. Ми наполягаємо на виправданні патрульного поліцейського та на визнанні судом правомірності його дій щодо переслідування правопорушника підчас чергування”, – сказав Головков.

Наступне засідання суду призначено на 14:00 17 грудня.