Позачергові вибори мера Харкова: перші порушення

На початку дня виборів у Харкові спостерігачі громадської організації «Громадянська мережа «Опора» зафіксували більшу кількість процедурних порушень порівняно з двома округами у Херсонській та Черкаській областях, де обирають народних депутатів.

Про це Харків Times дізнався із брифінгу голови правління організації Ольги Айвазовської.

За її словами, 73,6% виборчих дільниць у Харкові розпочали ранкове засідання о 7:15 або пізніше, як цього вимагає закон.

«Можемо говорити, що абсолютна більшість розпочала своєчасно, але маємо цифру майже у 25%, які розпочали свої засідання завчасно. Тому не всі суб’єкти виборчого процесу мали можливість стежити, де знаходилися виборчі бюлетені вночі, чи були вони у сейфі, чи не було пошкоджено печатку, чи була збережена виборча документація і таке інше», — сказала Айвазовська.

Протоколи ранкового засідання, за спостереженнями «Опори», вели на 78,5% виборчих дільниць.

«Це проблема, тому що в нього вносяться дані, які важливі для етапу підрахунку голосів. І розпочали голосування завчасно на 11% дільниць на Харківщині, в той самий час вчасно — на 88,6% дільниць, 0,5% — це ті, що не почали о 8:00. Відбулося певне затримання цього етапу, але воно було незначним», — сказала очільниця організації.

За словами Ольги Айвазовської, найбільша кількість процедурних порушень голосування зафіксована саме у Харківській області.

Крім того, спостерігачі «Опори» зафіксували спроби виборців проголосувати без посвідчення особи — за пенсійним посвідченням або навіть за агітаційним запрошенням одного з кандидатів.

А на виборчій дільниці № 631306 на вул. Олеся Гончара (на території КНП «Міська клінічна лікарня №14 ім. проф. Л.Л.Гіршмана») спостерігач «Опори» зафіксував підписання порожнього протоколу.

Під порожнім протоколом уже підписалися голова, заступник та секретар дільничної виборчої комісії. Також є підписи членів ДВК та навіть офіційного спостерігача.

Зафіксувавши порушення, спостерігач викликав поліцію.

Як повідомляв Харків Times, Верховна Рада призначила позачергові вибори Харківського міського голови на неділю, 31 жовтня 2021 року.

ЦВК виділила майже 30 млн грн на позачергові вибори мера Харкова.

Для голосування 31 жовтня ані сертифікат, ані COVID-тест не потрібні.

У Харкові розпочали свою роботу виборчі дільниці.

Спостерігачів громадської організації «Громадянська мережа «Опора» намагалися не пустити на дві спецділянки.

Поліція затримала чоловіка, який фотографував бюлетень на виборчій дільниці.