Супутник з розробленою у Харкові технологією вивели на орбіту (відео)

Харківське АТ “ФЕД” спільно з Центром Технічної Фізики Державного аерокосмічного університету ім. Жуковського “ХАІ” розробило та виготовило унікальний теплообмінник для космічних апаратів, встановлений на геостаціонарному телекомунікаційному супутнику SES-17.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Defense Express.

23 жовтня ракета Ariane 5 з космодрому Куру у Французькій Гвіані вивела у космос цей супутник та французький військовий космічний апарат SYRACUSE 4A.

Супутник SES-17, загальною масою 6,4 тонни, був виготовлений франко-італійською компанією Thales Alenia Space, яка замовила у харків’ян терморегулюючий гідроакумулятор. Цей теплообмінник працює на двохфазному принципі охолодження та дозволив забезпечити стабільну роботу бортової електроніки супутника, яка відрізняється надвисокою потужністю.

“Справа в тому, що загальна більшість супутників, які зараз знаходяться на орбіті мають потужність до 14 кВт. Використання нашого виробу дозволило перетнути цю межу. Зокрема сонячні батареї SES-17 генерують понад 25 кВт”, – розповів голова правління АТ “ФЕД” Віктор Попов.

На виготовлення теплообмінника Thales Alenia Space оголосила тендер, за перемогу в якому окрім харків’ян боролися голландська та американська компанії. Перед оголошенням переможця представники Thales Alenia Space приїжджали до Харкова та перевіряли не лише роботу теплообмінника та технологічний рівень підприємства, а й рівень підготовки українських фахівців. У результаті тендер виграли харків’яни.

Це був досить дорогий захід для компанії – для виробництва агрегату, розробка якого розпочалася у 2016 році, було збудовано спеціальний цех та виготовлено унікальне зварювальне обладнання.

За словами голови правління АТ “ФЕД” Віктора Попова, розробка та вироблення таких терморегулюючих гідроакумуляторів стане компетенцією підприємства на довгі роки, і Харків уже має портфель замовлень на ці вироби.

Як повідомляв Харків Times, харківський завод ФЕД спільно зі Швейцарією вироблятиме «повітряні таксі».