За півроку через реанімацію обласної «інфекціонки» пройшли тільки двоє вакцинованих

Фото: kharkivoda.gov.ua

За півроку у відділенні інтенсивної терапії обласної «інфекціонки» лікували тільки двох вакцинованих. Про таку статистику розповіла завідуюча відділенням інтенсивної терапії обласної інфекційної лікарні Лариса Маркуш.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі обладміністрації.

«Вакциновані хворі найчастіше до нас не надходять. Було всього два випадки за останні півроку, що надходили хворі вакциновані — і то ці хворі з позитивною динамікою та були переведені у відділення. В основному надходять хворі невакциновані, в дуже важкому стані», — розповіла Лариса Маркуш.

Доктор підкреслила, що здебільшого важкий перебіг хвороби спостерігається у нещеплених пацієнтів, що мають супутні хронічні захворювання. Серед найбільш небезпечних «супутників» коронавіруса — ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, онкологія тощо.

«Дуже важливо, щоб такі хворі були захищені, щоб у них була вакцинація. На жаль, не всі розуміють важливість щеплення. Не всі бачать ті жахи, які відбуваються в реанімації. Навіть апарати CPAP не завжди можуть врятувати, адже СOVID-19 руйнує не тільки легені, але й інші органи: нирки, серцево-судинну систему. Тому вакцинація має бути на першому місці», — впевнена Лариса Маркуш.

Лікар зазначила, що інших варіантів захиститися від СOVID-19, крім щеплення, не існує.

«Якщо після щеплення з’являється температура, болить рука, це можна пережити. Набагато гірше потім лікуватися. У нас були випадки, коли важкі хворі говорили: «Ось виживу — обов’язково піду на щеплення», — розповіла завідуюча відділенням інтенсивної терапії обласної інфекційної лікарні.

Як повідомляв Харків Times, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Харківській області станом на 8:00 24 жовтня виявили 195 429 випадок коронавірусної хвороби COVID-19, 1 508 — за минулу добу.

У Харківській області хворих на коронавірус лікують в 22 лікарнях області.