З Харкова до Росії вивозили запчастини від бойових винищувачів (фото)

Контррозвідка СБУ викрила масштабну схему тіньового виробництва, розкрадання та переправлення до РФ комплектуючих для російської бойової авіації. Військову продукцію зловмисники викрадали в процесі виробництва на одному з державних оборонних підприємств у Харківській області.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі СБУ.

На замовлення представників РФ учасники схеми нелегально постачали їм запчастини для авіадвигунів російських бойових літаків. Серед них — винищувачі МіГ-29, Су-27 і Су-30, а також ударні вертольоти Мі-24 та транспортно-бойові вертольоти Мі-35.

Для незаконного переправлення комплектуючих через митний кордон ділки вносили неправдиві відомості до товарно-супровідної документації.

Встановлено, що схему нелегального експорту організували посадовці вітчизняного держпідприємства та керівники афілійованих комерційних структур. Для незаконного збуту військової продукції за кордон ділки налагодили контакти з представниками військово-промислових комплексів РФ й однієї з країн Східної Азії.

Під час обшуків на виробництві та за адресами проживання зловмисників правоохоронці виявили:

  • велику кількість авіаційних запчастин, підготовлених до нелегального переправлення за кордон;
  • чорнову бухгалтерію та електронні носії інформації, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організаторам та учасникам злочинної схеми про підозру у вчиненні правопорушень за ч. 1 ст. 333 КК (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) та ч. 3 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Триває досудове розслідування, встановлюються усі причетні до злочину.

Як повідомляв Харків Times, СБУ блокувала контрабанду до РФ комплектуючих до військових літаків з Харкова через міжнародний аеропорт «Бориспіль».

У Харківській області в кількох метрах від державного кордону з РФ співробітники СБУ затримали контрабандистів, які намагалися переправити на територію країни-агресора комплектуючі до штурмової авіації.