До програми «Велика Реставрація» додали ще два харківських об’єкти

Фото: moniacs.kh.ua

У межах програми «Велика Реставрація» будуть профінансовані ремонтно-реставраційні роботи ще 26 культурних пам’яток. Дві з них — на території Національного літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення міністра культури й інформаційної політики Олександра Ткаченка у Facebook.

Як повідомив міністр, бюджетний комітет погодив виплату субвенцій на комунальні об’єкти, які підлягають реставрації.

«Це означає, що найближчим часом ми розпочнемо фінансування цих об’єктів за рахунок бюджету МКІП. Серед поданих об’єктів від ОДА (усі з наявною проектно-кошторисною документацією) Експертною радою при МКІП було обрано 26», — написав Ткаченко.

За його словами, «виділення субвенцій для комунальних закладів – крок вперед. Адже «Велика Реставрація» – це про об’єкти по всій Україні».

У Харківській області в заповітному списку:

  • відновлення комори XIX cт. з пристосуванням під виставкові та конференційну зали на території Національного літературно–меморіального музею Г. С. Сковороди,
  • Реставрація будинку управляючого (адміністративне та фондове приміщення) на території національного літературно–меморіального музею Г. С. Сковороди.

До речі, в Інтернет виклали фільм про руйнування садиби, в якій працював український філософ і поет Григорій Сковорода.

Як повідомляє «Читомо», стрічку оприлюднили на ютуб-каналі фолкгруппи «Грайна».

Цим фільмом-фантазією «Григорій Сковорода в Бабаях. Мрії…» автори хочуть привернути увагу до руйнування садиби Щербініних в селищі Бабаї Харківського району Харківської області.

Будівля має статус пам’ятки історії місцевого значення, але вже багато років перебуває у напівзруйнованому стані. У садибі Щербініних Григорій Сковорода працював учителем і написав збірку «Байки Харківські».

Більшість зйомок стрічки провели в самій будівлі. Крім акторів, в ній взяли участь фольклорний гурт «Фарби» Харківської державної академії культури і настоятель харківського Іоанно-Богословського храму Віктор Маринчак.

Як повідомляв Харків Times, на Великобурлуцьку селищну раду подали до суду — вимагають прийняти на баланс будинок, де жив Сковорода.

До 300-річчя Григорія Сковороди в Харківській області пообіцяли оновити музеї, парки і дороги.