У Харківській області добувачі піску та глини вдавали з себе фермерів (фото)

Під Харковом правоохоронці припинили діяльність чергового нелегального кар’єра з розробкою кварцового піску та суглинку. Псевдофермерам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

За даними слідства, у Харківському районі області на земельній ділянці площею близько 2 га, що перебуває у приватній власності та призначена для ведення фермерського господарства, тривалий час без дозвільних документів здійснювався видобуток кварцового піску й суглинку.

12 жовтня 2021 року фахівці Головного управління Держгеокадастру, Держекоінспекції, Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України та геодезисти оглянули земельну ділянку та відібрали зразки ґрунту й піску, а також зробили відповідні вимірювання.

За результатами експертиз буде встановлено розмір збитків, завданих державі незаконним видобутком піску.

Також вирішується питання про повідомлення про підозру посадовим особам фермерського господарства.

Досудове розслідування проводиться за фактом порушення правил використання надр, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 240 КК).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Як повідомляв Харків Times, СБУ блокувала видобуток піску, яка здійснювалася на території Роганської об’єднаної територіальної громади під Харковом.

Правоохоронці проводять розслідування за фактом незаконного видобутку піску в Безлюдівці.

Під Харковом чергові «фермери» попалися на видобутку піску.