НАЗК викликає Кучера для пояснень

Фото: Олексій Кучер/Facebook

Національне агентство запобігання корупції вп’яте викликає екс-главу Харківської обладміністрації, який нині займає посаду голови Державної регуляторної служби Олексія Кучера. Співробітники НАЗК вимагають, щоб чиновник пояснив, звідки у нього біткоіни на суму на суму понад 13 мільйонів 100 тисяч гривень.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі НАЗК.

Інформацію про криптовалюту на суму понад 13,1 млн грн Кучер вніс в електронну декларацію про доходи за 2019 і 2020 роки, коли обіймав посаду голови Харківської обласної державної адміністрації.

“У декларації Олексій Кучер зазначив, що володіє Bitcoin на 13,1 млн грн, при цьому не зміг надати докази наявності криптовалюти. Хоча Bitcoin має публічну адресу (Public Address), яка є відкритою і підтверджує приналежність певній особі. Цікаво, що за даними податкової загальний дохід Олексія Кучера і членів його сім’ї за весь час роботи з 2001 по 2020 рік становить менше 1 млн грн (всього 880 682,56 грн)”, – розповіли в НАЗК.

На думку фахівців Нацагентства, Кучер збрехав в декларації, чим вчинив злочин, передбачений частиною 2 статті 366-2 КК. Однак через рішення Конституційного Суду України від 27.10.2020 № 13-р / 2020 р притягнути до кримінальної відповідальності за недостовірні відомості в декларації за 2019 рік неможливо. У той же час за внесення недостовірних відомостей більш ніж на 227 тис. грн передбачено адміністративну відповідальність.

У НАЗК вважають, що зібрали достатньо доказів для складання стосовно голови ДРС Олексія Кучера протоколу про адміністративне правопорушення. І запрошують чиновника прибути до НАЗК в будь-який зручний для нього час 11 жовтня.

Також повідомляється, що результати перевірки декларації Кучера за 2020 рік передані до НАБУ.

Як повідомляв Харків Times, Олексій Кучер очолював Харківську область трохи більше року. 20 жовтня 2019 року він був призначений на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації. Кабінет міністрів погодив кандидатуру Кучера “з другої спроби”..

На місцевих виборах 25 жовтня Кучер посів третє місце, поступившись новообраному на цей пост Геннадію Кернесу та кандидату від ОПЗЖ Олександру Фельдману. У той же час, Кучер пройшов до Харківської міськради за списком «Слуги народу».

27 листопада 2020 року Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера та призначив на цю посаду Айну Тимчук.

Після звільнення з посади голови ХОДА Кучер очолив Державну регуляторну службу.

НАЗК вимагає від уряду провести службове розслідування стосовно голови Державної регуляторної служби Кучера, який збрехав в декларації про біткоіни на суму 13,1 млн грн, і залучити чиновника до дисциплінарної відповідальності.