НАПК вимагає притягнути до відповідальності екс-главу Харківської ОДА Кучера

Фото: Олексій Кучер/Facebook

У Національному агентстві протидії корупції знайшли невідповідності декларації екс-глави Харківської обладміністрації, який нині займає посаду голови Державної регуляторної служби Олексія Кучера. Глава НАПК Олександр Новіков звернувся до уряду з вимогою провести службове розслідування і притягнути чиновника до дисциплінарної відповідальності.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі НАПК.

У декларації за 2020 рік Кучер зазначив, що володіє 77 біткоінами, вартість яких на момент декларування становила 13 млн 100 тис грн. Готівкою він з дружиною зберігав 284 тис. доларів (близько 7,8 млн грн) і більше 300 тис. грн.

“Криптовалюта Bitcoin має публічну адересу (Public Address), яка є відкритою та підтверджує належність певній особі. Голова ДРС не зміг надати публічну адресу криптовалюти. Водночас за даними податкової загальний дохід Олексія Кучера та членів його сім’ї за весь час роботи з 2001 по 2020 рік складає менше 1 млн грн (загалом 880 682,56 грн).”, – пояснили в Нацагентстві.

На думку НАПК, Кучер вказав в декларації недостовірні відомості про володіння криптовалютою, чим вчинив злочин, передбачений частиною 2 статті 366-2 КК (декларування недостовірної інформації).

У зв’язку з цим НАПК в своєму розпорядженні вимагає:

  • провести службове розслідування щодо Кучера;
  • розглянути питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності, передбаченої ст. 66 Закону України «Про державну службу».

Як повідомляв Харків Times, Олексій Кучер очолював Харківську область трохи більше року. 20 жовтня 2019 року він був призначений на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації. Кабінет міністрів погодив кандидатуру Кучера “з другої спроби”..

На місцевих виборах 25 жовтня Кучер посів третє місце, поступившись новообраному на цей пост Геннадію Кернесу та кандидату від ОПЗЖ Олександру Фельдману. У той же час, Кучер пройшов до Харківської міськради за списком «Слуги народу».

27 листопада 2020 року Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера та призначив на цю посаду Айну Тимчук.

Після звільнення з посади голови ХОДА Кучер очолив Державну регуляторну службу.