Комплекс з переробки відходів в Дергачівському районі планується запустити до кінця року – Терехов (фото)

Фото: Харків Times

На будівництві багатофункціонального комплексу з переробки твердих побутових відходів в Дергачівському районі виконано 95% запланованих робіт, і його планується запустити до кінця року.

Про це сьогодні, 20 вересня, повідомив журналістам секретар Харківської міської ради Ігор Терехов під час огляду комплексу, повідомив кореспондент Харків Times.

“До кінця року пустимо сортувальну станцію, і в повному обсязі будуть працювати всі свердловини на полігоні”, – сказав він.

Він зазначив, що сьогодні з 35 свердловин, які пробурені на старому полігоні для збору біогазу, зараз працюють поки тільки 24. Газ використовується для виробництва електроенергії, обсяг генерації складе до 15 млн КВт на рік.

“Ми будемо як використовувати її для власних потреб, так і продавати. Це хороші гроші, які будуть надходити до міського бюджету”, – розповів Терехов.

Сортувальна лінія після запуску також буде приносити дохід до бюджету Харкова від продажу на вторинному ринку відходів паперу, пластику, деревини та металу.

“Тут все зроблено за найсучаснішими вимогами та нормами, таких заводів в Україні немає”, – підкреслив секретар міськради.

Також він підкреслив, що новий полігон, розташований поруч зі старим, зроблений з урахуванням найжорсткіших екологічних норм. “Тут немає витоку фекальних вод, тут немає проникнення шкідливих речовин в грунт, а це – здоров’я людей”, – підкреслив він.

Вартість будівництва заводу і полігону становить 50,2 млн доларів. Кредитував проект Світовий банк, його кошти склали близько 80% загальної суми витрат. Решта витрат покривалися за рахунок бюджету міста – виплати за кредитом, відведення землі, будівництво доріг і т.д. Зараз комплекс працює в тестовому режимі, там тривають пуско-налагоджувальні роботи.

Харків виробляє близько 320 тис. тонн сміття на рік.