У Харкові директора коксового заводу судитимуть за забруднення повітря

Фото: ecoaction.org.ua

Новобаварською окружною прокуратурою Харкова затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно директора підприємства, яке спеціалізується на коксохімічній промисловості, за фактом забруднення атмосферного повітря, що спричинило небезпеку для навколишнього середовища (ч. 1 ст. 241 КК України).

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Досудове розслідування встановило, що директор знав, що у підприємства відсутні відповідні дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

“Не дивлячись на це, в період з січня по вересень 2020 року він організував виробництво коксу і кам’яновугільної смоли, що призвело до наднормативних викидів в атмосферу забруднюючих речовин і матеріалів”, – розповіли в прокуратурі.

Згідно з висновком експертів ННЦ «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса», сума збитку, нанесеного підприємством, складає більше 3 млн грн.

Санкція статті, за якою судитимуть обвинуваченого, передбачає кілька видів покарань. Це може бути штраф від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 30 600 до 61 200 грн). Суд також може призначити покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. При цьому Харківська обласна прокуратура, підтримавши позов тієї ж Держекоінспекції, вимагала закриття заводу до приведення до ладу очисних систем підприємства.

24 лютого Харківська міська рада звернулася до президента та прем’єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням атмосферного повітря при здійсненні діяльності ТОВ «Коксовий завод «Новомет» і дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.

2 березня міська комісія з надзвичайних ситуацій звернулася до відповідної державної комісії з вимогою заборонити роботу підприємства.

15 березня харків’яни провели черговий пікет під гаслом «Харків’яни мають право на чисте повітря» під стінами Другого апеляційного суду Харкова, де слухалася справа по апеляції «Новомету».

А представники ТОВ «Коксовий завод «Новомет», що оскаржують рішення про тимчасове зупинення підприємства, того дня просто не з’явилися на розгляд своєї скарги.

І нарешті, 24 березня коксовим заводом зайнялася Служба безпеки України – силовики повідомили про підозру директору заводу «Новомет», що постійно забруднює повітря і, не дивлячись на рішення різних інстанцій, продовжує працювати без відповідних документів. Санкція статті передбачає великий штраф або ув’язнення до трьох років.

31 березня стало відомо, що Держекоінспекція дозволила коксовому заводу ще сім років отруювати атмосферу Харкова.

7 квітня противники коксового заводу в Харкові пікетували суд, який повинен був розглянути апеляцію заводу.

3 червня Господарський суд Харківської області оштрафував коксовий завод «Новомет» на 3,5 мільйона гривень за заподіяну його викидами шкоду екології.