Харківським Коксохімом зайнялася СБУ

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Харківські силовики повідомили про підозру директору заводу “Новомет”, який постійно забруднює повітря і, незважаючи на рішення різних інстанцій, продовжує працювати без відповідних документів. Санкція статті передбачає великий штраф або ув’язнення до трьох років.

Роботу підприємства призупинено.

Крім того, прокуратура направила позов до господарського суду.

Про це Харків Times повідомили начальник прес-центру СБУ області Владислав Абдула та прес-служба прокуратури області.

Співробітники СБУ і Нацполіції під процесуальним керівництвом Новобаварської окружної прокуратури Харкова повідомили про підозру директору заводу “Новомет” за фактом забруднення атмосферного повітря, яке спричинило небезпеку для навколишнього середовища (ч. 1 ст. 241 КК).

Слідство встановило, що керівництво приватного підприємства організувало виробничий цикл з грубими порушеннями екологічних норм. Протягом восьми місяців завод здійснював понаднормативні викиди забруднюючих речовин у повітря без відповідного дозволу.

Менеджмент підприємства раніше вже притягували до адміністративної відповідальності за недотримання вимог щодо охорони атмосферного повітря. Попри це посадовці заводу продовжували ігнорувати приписи державних контролюючих органів.

Приблизно так само (тобто ніяк) завод реагував на обурення та протестні акції жителів міста.

Завдяки своєчасному реагуванню Служби безпеки України і Держекоінспеції, Харківський окружний адміністративний суд тимчасово припинив виробничу діяльність коксового заводу до отримання всіх необхідних дозволів. ЗНаразі директору підприємства повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 241 (забруднення атмосферного повітря) Кримінального кодексу України“, — зазначив Владислав Абдула.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Тривають слідчо-оперативні дії щодо встановлення та притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, винних у заподіянні шкоди навколишньому середовищу і здоров’ю громадян.

У прокуратурі додали, що відповідно до висновку експертів ННЦ «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса», сума збитків, заподіяних зазначеним підприємством, складає майже 3,5 млн грн. Це стало підставою для направлення прокуратурою окремого позову до Господарського суду Харківської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції про стягнення збитків, завданих державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Як повідомляв Харків Times, у вересні 2020 року голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований назвав «мізерним» штраф розміром у 272 гривні, нарахований Харківському коксовому заводу за забруднення повітря, та заявив, що інспекція підраховує завдані підприємством збитки й готує позов до суду з вимогою закриття «Коксохіму».

На початку грудня 2020 року понад 25 тисяч харків’ян, що задихаються від регулярних викидів заводу «Коксохім», підписали петицію на ім’я президента з проханням вжити невідкладних дії щодо обмеження або припинення роботи цього та низки інших харківських підприємств, що також отруюють навколишнє середовище. Президент Володимир Зеленський у відповідь звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією «вжити заходів для посилення контролю».

У грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов Держекоінспекції та ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. Але не припиняти всю його господарську діяльність, оскільки такий захід реагування не передбачений відповідним законом.

На сесії 24 лютого Харківська міськрада звернулася до Президента та Прем’єр-міністра з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням повітря ТОВ «Коксовий завод «Новомет» і дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.

2 березня пройшло засідання міської комісії з надзвичайних ситуацій, повністю присвячене роботі ТОВ «Коксовий завод« Новомет». За результатами прийняли звернення до вищих інстанцій.

15 березня представники ТОВ «Коксовий завод «Новомет», які у Другому апеляційному суді Харкова оскаржують рішення про тимчасове зупинення підприємства, не з’явилися на розгляд своєї скарги.