Харківський Коксохім оштрафували на 3,5 млн гривень

Сьогодні, 3 червня, Господарський суд Харківської області оштрафував коксовий завод «Новомет» на 3,5 мільйона гривень за заподіяну його викидами шкоду екології.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Господарський суд Харківської області 3 червня 2021 року задовольнив позов Київської окружної прокуратури Харкова про стягнення з ТОВ «Коксовий завод «Новомет» майже 3,5 млн грн збитків, завданих державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Перевірка, проведена Держекоінспекцією Харківської області зафіксувала порушення заводом «Новомет» вимог природоохоронного законодавства.

Встановлено, що вказане підприємство в період з 11 грудня 2019 по 3 вересня 2020 р. здійснювало у наднормативному режимі викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, не маючи відповідного дозволу, чим порушило ст. ст. 10, 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Надалі Держекоінспекція розрахувала суму завданих державі збитків. Крім того, прокурор призначив судову інженерно-екологічну експертизу.

Відповідно до висновку експертів ННЦ «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса» сума збитку становить майже 3,5 млн грн.

Рішення суду набере законної сили після закінчення термінів апеляційного оскарження.

Як повідомляв Харків Times, у грудні 2020 року Харківський окружний адміністративний суд ухвалив зупинити роботу заводу до отримання ним дозволу на викиди забруднюючих речовин у повітря. При цьому Харківська обласна прокуратура, підтримавши позов тієї ж Держекоінспекції, вимагала закриття заводу до приведення до ладу очисних систем підприємства.

24 лютого Харківська міська рада звернулася до президента та прем’єр-міністра України з проханням взяти під особистий контроль ситуацію із забрудненням атмосферного повітря при здійсненні діяльності ТОВ «Коксовий завод «Новомет» і дати доручення відповідним установам вжити необхідних заходів.

2 березня міська комісія з надзвичайних ситуацій звернулася до відповідної державної комісії з вимогою заборонити роботу підприємства.

15 березня харків’яни провели черговий пікет під гаслом «Харків’яни мають право на чисте повітря» під стінами Другого апеляційного суду Харкова, де слухалася справа по апеляції «Новомету».

А представники ТОВ «Коксовий завод «Новомет», що оскаржують рішення про тимчасове зупинення підприємства, того дня просто не з’явилися на розгляд своєї скарги.

І нарешті, 24 березня коксовим заводом зайнялася Служба безпеки України – силовики повідомили про підозру директору заводу «Новомет», що постійно забруднює повітря і, не дивлячись на рішення різних інстанцій, продовжує працювати без відповідних документів. Санкція статті передбачає великий штраф або ув’язнення до трьох років.

31 березня стало відомо, що Держекоінспекція дозволила коксовому заводу ще сім років отруювати атмосферу Харкова.

7 квітня противники коксового заводу в Харкові пікетували суд, який повинен був розглянути апеляцію заводу.