У Харкові іпотечну квартиру незаконно переоформили на кредитора

Ілюстративне фото

У Харкові держреєстратору повідомили про підозру у зловживанні повноваженнями (ч. 3 ст. 365-2 КК). Він переоформив право власності на квартиру вартістю близько 600 тис. грн, поки її власник ще виплачував іпотеку.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Досудове розслідування встановило, що в листопаді 2017 року до державного реєстратора звернулася організація з заявою на державну реєстрацію прав на квартиру в Харкові.

Реєстратор цю заяву задовольнив: незаконно зареєстрував і вніс до Держреєстру прав на нерухоме майно записи про перехід права власності від колишнього власника, який ще не виплатив іпотеку, до згаданої організації.

На момент укладення іпотечного договору законодавець не передбачав можливості передачі права власності на предмет іпотеки від боржника до кредитора в рахунок виконання основного зобов’язання тільки за умови наявності застереження в іпотечному договорі. Згідно ст.58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Таким чином, підозрюваний протиправно позбавив колишнього власника квартири права власності, чим завдав матеріальну шкоду на суму майже 600 тис. грн.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв Харків Times, Харківський апеляційний суд передав у власність міста квартиру, яку після загибелі власниці привласнили шахраї.