Лідер «Патріоти — за життя» Олег Ширяєв залишиться під арештом ще на два місяці

Фото: Суспільне Харків

Київський райсуд Харкова ще на два місяці подовжив термін перебування під вартою для Олега Ширяєва, підозрюваного у справі про рейдерське захоплення агропідприємства у 2018 році.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Суспільного.

Засідання почалося близько 9:00. Прокурор просив заарештувати Ширяєва на два місяці й аргументував своє прохання трьома ризиками, з якими, на його погляд, пов’язане перебування підсудного на волі.

По-перше, фігурант довго переховувався від слідства. По-друге, його справа включає в себе 20 томів, і на ознайомлення з матеріалами потрібно чимало часу, за який Ширяєв знову може зникнути. І по-третє, — прокуратура впевнена в обгрунтованості всіх висунутих звинувачень і наполягає на арешті без можливості застави.

Захисники Ширяєва очікувано наполягали на протилежному: від слідства не переховувався, співпрацює, ризиків ніяких немає.

За словами адвоката Олега Ширяєва, його підзахисний вже ознайомився з 10 томами матеріалів справи, а на вивчення ще 18 томів йому необхідно всього три дні, а не два місяці.

Сам Ширяєв сказав суду, що є учасником АТО, і припущення, ніби він може переховуватися від органів слідства на непідконтрольних Україні територіях його “обурює та ображає”.

До суду прийшли представники “Національного корпусу”. Свою присутність вони не коментували.

“Ваша честь, хочу звернутися до вас як до батька, як до чоловіка, який веде за собою свою родину. Як до чоловіка, що опікується своєю дружиною та дітьми — ви знаєте, яке зараз становище в країні, як важко сплачувати за комунальні послуги — я одружений та є батьком двох малолітніх дітей. Прошу вас врахувати цей ризик для моєї родини, адже я є єдиним годувальником. Без мене є ризик для моєї родини залишитись без джерела доходів і коштів на існування”, — додав підозрюваний.

Суддя оголосив рішення за годину після початку засідання. Олега Ширяєва заарештували до 9 вересня 2021 року включно.

Як повідомляв Харків Times, співробітники карного розшуку затримали ввечері 5 липня на вулиці Сумській в центрі Харкова лідера громадського руху “Патріоти – за життя” Олега Ширяєва.

11 вересня 2018 року в Занках Зміївського району при спробі рейдерського захоплення приватного елеватора сталася масова бійка зі стріляниною. Поранені семеро осіб, включаючи заступника начальника Зміївського райвідділу поліції. На місці затримано близько 50 осіб, 22-м з них оголошено підозру в скоєнні групового хуліганства із застосуванням зброї.

12 вересня у Харкові був затриманий екс-командир роти “Східний корпус” Олег Ширяєв, якого підозрюють в причетності до конфлікту. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів без права внесення застави.

9 листопада Київський райсуд Харкова продовжив на два місяці – до 12 грудня – арешт для екс-командира роти поліції «Східний корпус» Олега Ширяєва, підозрюваного у справі про хуліганство із застосуванням зброї на елеваторі в Занках і встановив для нього заставу в сумі 1 млн 4340 грн. 13 листопада вийшов із СІЗО під заставу.

Згодом під заставу – суми різні – відпущені і інші учасники конфлікту.

3 квітня 2019 року заступник начальника ГУ Нацполіціі в Харківській області Сергій Чиж заявив, що справа про рейдерське захоплення елеватора готують до передачі в суд.

Прокуратура також інкримінує Ширяєву організацію масових заворушень в Краснокутську Харківської області в грудні 2015 року зі спробою захоплення будівлі райвідділу поліції та організацію 8 вересня 2018 року незаконного збору врожаю фермерського господарства «Благодатне» в Зміївському районі Харківської області. Ширяєв відкидає звинувачення в організації масових заворушень в Краснокутську та незаконному збиранні врожаю господарства «Благодатне». Він також відмовився давати свідчення проти себе, керуючись ст. 63 Конституції України.

6 липня Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід затриманому напередодні лідеру «Патріоти — за життя» та одному з фігурантів справи про рейдерське захоплення елеватора у Занках Харківської області в 2018 році. Згідно з рішенням суду, Олег Ширяєв мав перебувати під вартою до 12 липня. У праві внести заставу Ширяєву було відмовлено.