Пішов з життя актор Олексій Рубинський

Вранці 22 червня пішов з життя видатний актор Олексій Рубинський.

Про це Харків Times повідомили у Харківському державному академічному театрі ляльок ім. Афанасьєва, де Рубинський працював протягом 45 років.

Олексій Юрійович Рубинський народився 27 грудня 1952 р. у Дніпропетровську. У 1975 р. закінчив театральне відділення кафедри театру ляльок Харківського державного інституту мистецтв (курс Інни Кагановської), з того ж року – актор театру ляльок.

У театрі Рубинський зіграв понад 140 ролей, серед яких: Ведучий, Ганімед і Аполлон (“Чарівна Галатея” Б.Гадора); Ботафого (“Ботафого” Я.Фельдека); Пустельник, Омнімор (“Чортів млин” І.Штока); Дон Луїс, Примара (“Скарб Сильвестра” А.Вагенштайна); Федір (“Святий і грішний” М.Ворфоломєєва); Ау (“Жахливий пан Ау” Х.Мякелє); Міністр фінансів (“Тінь” Є.Шварца); Наполеон (“Скотарня” Дж. Орвелла); Чепорелло, Обмінювач, Танкред, Чоловік Піранелли, Каландріно (“Декамерон” Д.Боккаччо); Воланд, Понтій Пілат (“Майстер і Маргарита” М.Булгакова), Лір (“Король Лір” В. Шекспіра), Фірс (“Вишневий сад” А. Чехова) та ін.

Рубинський був відомий не лише як блискучий майстер ляльководіння, але і як прекрасний артист живого плану, виконавець авторських пародій, шаржів, естрадних мініатюр та імпровізацій. Він неодноразово одержував вищі оцінки на різних міжнародних і регіональних фестивалях.

У червні 1997 р. Рубинський заснував і очолив Харківську міську громадську організацію діячів театру ляльок.

Зіграв низку ролей у фільмах.

З 1972 р. Рубинський працює також як художник-графік. У 1993 р. відбулася його перша персональна виставка в приміщенні театру ляльок, також пройшли виставки у бібліотеці ім. В.Г. Короленка та у Харківській міській художній галереї. Видано авторські альбоми художника.

З 1983 р. викладав на кафедрі майстерності актора та режисури театру анімації Харківського інституту мистецтв, останні роки був професором цієї кафедри.

Рубинський є автором книг “Містична сутність ляльок, що грають”, “Харківський театр ляльок: історія, аналіз традицій і школи”, “Нариси з історії Показового театру ляльок у Харкові”.

Народний артист України (2005).

Рубинському було присуджено премію ім. М.Л.Кропивницького Національної спілки театральних діячів України та муніципальну премію ім. І.О. Мар’яненка.

Останні роки життя були без перебільшення подвигом служіння мистецтву та глядачеві. Близько 10 років тому внаслідок захворювання Олексій Юрійович почав втрачати слух. В 2013 р. втратив його повністю, однак тим не менш продовжував грати. Його смерть – величезна втрата для театральної спільноти та поцінювачів театрального мистецтва.

Більше про творчість Олексія Рубинського – у статті Юлії Коваленко. Редакція Харків Times дякує Інгу Лобанову за надані біографічні матеріали.

Висловлюємо глибокі співчуття колегам, рідним та близьким Олексія Рубинського.