Харків знижує орендну плату за землю

Фото: Харків Times

У Харкові будуть знижуватися ставки орендної плати при укладанні договорів оренди землі. З 1 січня 2022 року нинішня ставка орендної плати за землю для обслуговування адміністративних або офісних будівель, яка становить 8%, буде знижена до 6%, а для громадського харчування, парковок і складів – до 5%.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради з посиланням на секретаря міськради Ігоря Терехова.

«Ми йдемо на безпрецедентний крок, зменшуючи в такому вигляді навантаження на бізнес. Так, це позначиться на дохідній частині міського бюджету. Тому нам довелося знайти нелегкий баланс і ретельно прорахувати всі нові ставки, адже ми не можемо обвалити міський бюджет з усіма захищеними статтями. Ми розуміємо, що бізнес має розвиватися, що після карантину чимало підприємств закриваються або знаходяться у важкому фінансовому стані, тому ми йдемо на те, щоб полегшити життя підприємцям. Ми так розрахували, щоб ні підприємці, ні бюджет не постраждали», – заявив Терехов.

За словами директора Департаменту територіального контролю і земельних відносин Олексія Калини, орендна плата також буде пропорційно залежати від розміру земельної ділянки.

«Це значні цифри, які за підсумками року будуть виражатися для підприємців у сотнях тисяч гривень економії», – зазначив Калина.

Він також розповів, що у Харкові вводиться поняття земельної амністії. У зв’язку з тим, що з 1 січня 2020 року змінилася нормативно-грошова оцінка 1 кв. м землі, деякі землекористувачі, які уклали договори раніше, вже зобов’язані платити по-новому, але ще не роблять цього. Для плавного переходу до нових ставок місто пропонує їм розрахунок за так званим коефіцієнтом адаптації протягом п’яти років. Це допоможе землекористувачу зберегти бізнес, і одночасно не постраждає міський бюджет.

Планується, що ці зміни будуть прийняті до 1 липня, а набудуть чинності з 1 січня 2022 року.

Як повідомляв Харків Times, на наступній сесії Харківської міської ради влада міста обіцяє виділити гроші на додаткові виплати підприємцям, які постраждали від карантинних обмежень.