У ТРЦ “Нікольський” гасили пожежу, шукали вибухівку і дезактивували отруйну речовину (фото)

Фото: kh.dsns.gov.ua

10 червня в торгово-розважальному центрі «Нікольський» по вул. Пушкінська, 2а в Харкові відбулися відбулися спільні навчання, під час яких було відпрацьовано три сценарії ліквідації надзвичайних ситуацій. Учасники навчань ліквідували пожежу, дезактивували отруйну речовину та шукали вибухівку.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі Головного управління ДСНС області.

“Метою навчань було відпрацювання персоналом об’єкта організації проведення евакуації відвідувачів і основних дій при виникненні пожежі; взаємодії персоналу об’єкта та особового складу пожежно-рятувальних підрозділів при евакуації, рятування людей та гасіння пожежі; прийомів і способів гасіння пожеж на об’єкті особовим складом пожежно-рятувальних підрозділів “, – розповіли рятувальники.

За легендою першого епізоду навчань, в залі кінотеатру “MULTIPLEX” виникла пожежа. Причиною пожежі стало замикання електроустаткування. Дим розповсюдився по четвертому поверху кінотеатру, що створило загрозу самостійного виходу людей з вогнища пожежі. Під час даного епізоду відпрацьовувалися спільні дії адміністрації об’єкта і підрозділів ДСНС по евакуації і порятунку відвідувачів закладу, а також гасіння пожежі та захист суміжних приміщень кінотеатру. До даних навчань були також задіяні представники Нацполіціі та екстреної медичної допомоги.

У другому епізоді було відпрацьовано сценарій ліквідації надзвичайно ситуації, викликаної наявністю в повітрі шкідливих і отруйних речовин. На місці події працювала група радіаційного та хіміко-біологічного захисту аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління. Хіміки ДСНС за допомогою газоаналізаторів встановлювали наявність в приміщеннях парів небезпечних хімічних речовин. Вони знайшли і вилучили розбиту колбу, а також провели дегазацію всього приміщення.

Третій епізод включав в себе пошук і ідентифікацію підозрілих предметів. На місці працювали групи вибухотехнічної та кінологічної служб МВС, а також піротехнічна служба ДСНС. Вибухонебезпечні предмети в приміщеннях ТРЦ шукав робіт-сапер. Після чого піротехніки провели знешкодження вибухівки.

Як повідомляв Харків Times, у відкритому 23 травня торгово-розважальному центрі «Нікольський» вже неодноразово виникали усілякі надзвичайні ситуації.

Так, ввечері 24 травня рятувальники ліквідували пожежу на одній з лоджій будівлі, з ТРЦ були евакуйовані близько 200 відвідувачів.

26 травня об 11:00 на електронну пошту Головного управління Нацполіціі Харківської області надійшло анонімне повідомлення про закладення вибухівки у щойно відкритому ТРЦ «Нікольський».

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов висловив невдоволення організацією пожежної безпеки у «Нікольському» та доручив рятувальникам перевірити роботу пожежних гідрантів, сигналізації й засобів пожежогасіння у будівлі ТРЦ та провести навчання з персоналом.