Прокуратура підозрює харківський вуз в незаконній передачі землі вартістю 50 млн грн

Дергачівська окружна прокуратура Харківської області підозрює, що керівництво одного з вузів і приватна фірма уклала договори, справжня мета яких не відповідає заявленій. У спірних документах мова йде про земельні ділянки площею 1555 га та вартістю понад 50 млн грн.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Слідство встановило, що вуз і представники ТОВ уклали договір з обробки грунту і про спільні наукові дослідження з вирощування озимої пшениці. Планувалося, що експерименти проводитимуть на ділянках площею 1555 га.

Статут вищого навчального закладу передбачає такий вид як вирощування однорічних, дворічних і багаторічних культур і їх реалізацію в рамках освітнього процесу. Крім того, в статуті вищого навчального закладу зазначено, що майно у нього знаходиться на праві господарського відання і не може бути предметом застави, а також не підлягає вилученню або передачі у власність юридичним і фізичним особам без згоди Міністерства освіти і науки України та вищого колегіального органу самоврядування вищого навчального закладу, крім передбачених законодавством випадків.

“Аналіз умов двох зазначених договорів про співпрацю свідчить, що справжньою метою їх укладення є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельних ділянок, оскільки законні підстави для укладення договорів про співпрацю між навчальним закладом та приватним підприємством відсутні”, – розповіли в прокуратурі.

Слідство також встановило, що передачу в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності, було проведено без погодження Міністерства освіти і науки. Що є порушенням вимог Закону України «Про управління об’єктами державної власності», Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі».

Виявлені порушення стали підставою для подання позовної заяви до Господарського суду Харківської області. Прокуратура вимагає, щоб суд визнав недійсними зазначені договори і зобов’язав звільнити земельні ділянки.

Як повідомляв Харків Times, в Дворічній гімназія та ліцей уклали дивні договори з фермерським господарством.