У Дворічній гімназія та ліцей уклали дивні договори з фермерським господарством

Ілюстративне фото: pikabu.ru

Куп’янська прокуратура виявила дивні договори співпраці між двома навчальними закладами та приватним сільгосппідприємством. В них сказано, що ділянки площею 135 га і вартістю 4,5 млн грн діти й аграрії обробляють спільно в ім’я науки. Однак в статуті підприємства ніяка наукова діяльність не прописана. У прокуратурі підозрюють, що чи то землю, чи то дітей використовують не за призначенням.

Про це Харків Times повідомили в прес-службі прокуратури області.

Слідство встановило, що приватне сільгосппідприємство та гімназія Дворічанської селищної ради Куп’янського району уклали договір про співпрацю з обробки земельної ділянки «для навчальних і дослідницьких цілей». А з Дворічанським ліцеєм те саме підприємство уклало навіть два аналогічних договори. Загальна площа вказаних земельних ділянок складає 135 га, а їх вартість — майже 4,5 млн грн.

Аналіз умов всіх перерахованих договорів показав, що справжня їхня мета — приховування сторонами фактичних відносин оренди, оскільки законні підстави для укладення договорів про співпрацю між навчальними закладами та приватним підприємством відсутні.

З одного боку, навчальні заклади, кажуть в прокуратурі, мають забезпечувати реалізацію права громадян на безкоштовну базову середню освіту, а не відволікати їх на польові роботи. З іншого боку, в статуті згаданого сільгосппідприємства нічого не сказано про навчальну або наукову діяльність.

Іншими словами, швидше за все, підприємство просто хотіло за скромну плату збирати з цих полів урожай, а школи (або їх керівники) — отримувати цю скромну плату, не оповіщаючи державу та не ділячись з нею, що, зрозуміло, не вітається законом.

Крім того, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, а їх, всупереч вимогам ст. ст. 124, 134 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України «Про оренду землі», теж не проводили.

Зазначені порушення вимог законодавства стали підставою для направлення Куп’янської окружною прокуратурою трьох позовів до Господарського суду Харківської області. Зараз відкрито провадження у справах.

Як повідомляв Харків Times, прокуратура вимагає визнати недійсним договір про закупівлю робіт з реконструкції сільського клубу на суму понад 17 млн ​​гривень. Тендер на реконструкцію клубу в Васищеве виграла фірма, яка не має ні відповідної матеріальної бази, ні працівників потрібної кваліфікації.