Гастролі «тітушок»: допитали й … відпустили

Фото: hk.npu.gov.ua

Поліція заявила про те, що «перевірила» 53 чоловіків «спортивної статури», які на трьох автобусах марки Mercedes прямували до Харкова вранці сьогодні, 21 квітня. За відомостями СБУ всі ці люди мали намір «провокувати суспільне невдоволення та масові незаконні дії» у нашому місті.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Нацполіціі області.

Згідно із повідомленням, перший автобус, затриманий правоохоронцями о 05:30 на посту «Валки», містив у собі 16 чоловіків у віці від 23 до 47 років, мешканців Полтави та Полтавської області. В одного з них – 38-річного полтавчанина – вилучили «предмет, схожий на телескопічну палицю» та «ніж із написом «Гербер». Цьому громадянину тепер загрожує позбавлення волі на строк до трьох років, оскільки відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 263 КК (незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами).

О 06:30 в Ізюмі був затриманий ще один автобус, що містив 18 аналогічних чоловіків – мешканців Лисичанська та Сєвєродонецька у віці від 20 до 58 років. Втім, заборонених предметів при них не виявили.

У третьому автобусі, який затримали о 07:20 на перехресті автодоріг М-18 і М-29, перебували 19 мешканців Дніпра у віці від 21 до 50 років, теж без заборонених предметів.

Усіх затриманих правоохоронці доставили до територіальних підрозділів поліції «для подальшої перевірки, встановлення осіб та мети прибуття до регіону».

Невідомо, що затримані розповіли про свої цілі, але, мабуть нічого загрозливого у їхніх розповідях поліція не побачила. І, оскільки заборонених предметів більше ні в кого з них не знайшли, даних про їхню причетність до кримінальних злочинів не встановили, – всі 53 ці людини були після «профілактичної бесіди про неприпустимість вчинення правопорушень» відпущені. Лише 38-річний полтавчанин був «зобов’язаний явкою до відділу поліції для співпраці зі слідством».

Як запевнили Харків Times у прес-службі Нацполіціі, всі 53 «гастролери» вже покинули межі нашої області.

Як повідомляв Харків Times, Служба безпеки України затримала у Харківській області кілька автобусів з так званими «тітушками» – мешканцями інших регіонів. Автобуси затримані на під’їзді до Харкова з боку Донецька, Дніпра та Полтави. За відомостями СБУ, пасажири автобусів їхали до нас «для проведення протестних акцій у місті, а також провокування суспільного невдоволення і масових незаконних дій під час проведення чергової сесії Харківської міської ради». Користувачі соцмереж стверджують, що затримані – члени громадського руху «Патріоти за життя», лідером якого є нардеп від партії ОПЗЖ Ілля Ківа.

У ході операції СБУ оперативники спецслужби за допомогою поліцейських підрозділів, за попередніми даними поліції, затримали на під’їзді до Харкова 60 «тітушок» з інших областей України.