ХОДА пояснила: гроші театрам виділили «на міжсесійний період»

Иллюстрация Л. Владимирского к повести А. Толстого "Буратино"

У Харківській обласній держадміністрації уточнили, що додаткові 23,5 млн гривень, які сьогодні виділили державним театрам області на засіданні профільної постійної комісії облради, дозволять «виплатити заробітну плату їх працівникам у міжсесійний період».

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської облдержадміністрації.

При цьому присутній на комісії заступник голови ОДА Антон Деньгуб запросив її членів приєднатися до робочої групи, «яка буде вивчати діяльність театрів».

Як виявилося, до пана Деньгуба, «як профільного заступника», «доходять сигнали про те, що у деяких театрах не все гаразд із фінансовою діяльністю. Тому робоча група, яка зараз вже існує, покликана вивчити діяльність театрально-концертних установ. На останньому засіданні, яке відбулося минулого тижня, було прийнято рішення скласти графік і заслухати директорів і бухгалтерів театрів щодо їх поточної діяльності. Плюс постало питання приведення у належний стан їх статутних документів».

Все б нічого, та навіть, можливо, до фінансової діяльності театрів є питання, але надто підозріло виглядає створення такої робочої групи безпосередньо після масових акцій театралів на захист державних театрів і вимог виплати повних зарплат з усіма належними коефіцієнтами, компенсаціями та надбавками. Ще більш підозріло це виглядає після «16,5 тисяч», за які голова ХОДА Айна Тимчук так і не спромоглася принести вибачення. Та після пісень і карикатур, якими театри відповіли губернатору. А крім того, заяви Деньгуба про «сигнали, що доходять з деяких театрів» вже дуже нагадують його ж нічим не підтверджені заяви на мітингу на захист театрів 22 березня – про неназвані «політичні сили», які власне й «підбили працівників театрів на протест».

Як повідомляв Харків Times, постійна комісія Харківської обласної ради з питань молодіжної політики, спорту, туризму й трішечки культури сьогодні, 19 квітня, все-таки знайшла час зібратися й серед інших питань вирішила питання виділення 23,5 млн гривень з обласного бюджету «на фінансову підтримку театрів». 16 квітня члени комісії не спроміглися зібрати кворум на засіданні онлайн для вирішення цього питання.

22 березня працівники харківських театрів та співчуваючі їм харків’яни вийшли на мітинг на підтримку харківських державних театрів, які й так постраждали у зв’язку із карантинними обмеженнями, а на останній сесії облради позбулися левової частки фінансування. Особливе обурення протестувальників викликала заява голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук про те, що актори у харківських театрах отримують «високу зарплату» в розмірі 16,5 тис. гривень, що не відповідає дійсності.

До учасників мітингу вийшов новоспечений заступник голови ОДА, що менше двох місяців обіймає цю посаду, дніпровець Антон Деньгуб, який заявив, що працівників театрів «підбивають на протести» якісь неназвані «опозиційні політичні сили» і що «культура повинна бути поза політикою», але не зумів чітко відповісти на жодну з вимог протестуючих.

Заява Тимчук про «16,5 тисяч» стала мемом і їй вже «відповіли» недобрими карикатурами, флешмобами та сатиричними піснями.