Тидищ: грошей для харківських театрів знову не вдалося знайти

Фото: Харків Times

Члени комісії Харківської обласної ради з питань молодіжної політики, культури, спорту і туризму не змогли сьогодні, 16 квітня, зібратися в достатній кількості для вирішення питання про перерозподіл видатків і витрат з обласного бюджету. Якби депутати спроміглися зібратися й вирішити питання, це дало б можливість виділити необхідну суму на виплату заробітної плати працівникам восьми театрально-концертних установ Харківської області без проведення позачергової сесії Харківської обласної ради.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської обласної держадмінстраціі.

Мало йтися про перерозподіл 23,5 млн гривень на підтримку обласних театрально-концертних установ. Таке рішення повинні підтримати члени комісій облради, але сьогодні члени саме профільної комісії не змогли зібрати кворум навіть у режимі онлайн. Можливо, питання культури не вгадуються на тлі молодіжної політики, спорту й туризму, але щось підказує, що і в цих питаннях профільна комісія схильна проявляти таку саму байдужість.

Як повідомляв Харків Times, 27 березня, у Міжнародний день театру, на площі Свободи харківські музиканти провели концертну акцію на підтримку акторів державних театрів, які потребують виплати належних їм зарплат.

22 березня працівники харківських театрів і співчуваючі їм харків’яни вийшли на мітинг на підтримку харківських державних театрів, які й так постраждали у зв’язку з карантинними обмеженнями, а на останній сесії облради позбулися левової частки фінансування. Особливе обурення протестувальників викликала заява голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук про те, що актори у харківських театрах отримують «високу зарплату» в розмірі 16,5 тис. гривень, що не відповідає дійсності.

До учасників мітингу вийшов новоспечений заступник голови ОДА, дніпровець Антон Деньгуб, що менше двох місяців обіймає цю посаду, та заявив, що працівників театрів «підбивають на протести» якісь неназвані «опозиційні політичні сили» й що «культура повинна бути поза політикою», але не зумів чітко відповісти на жодну з вимог протестуючих.

Актори й працівники харківських театрів звернулися до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з проханням забезпечити фінансування театрів і гарантувати збереження робочих місць.

Заява Тимчук про «16,5 тисяч» стала мемом, і їй вже «відповіли» недобрими карикатурами, флешмобами та сатиричними піснями.