На площі Свободи влаштували музичну акцію на підтримку харківських театрів (фото)

Фото: Харків Times

Протестну акцію “Айна, де мої шістнадцять з половиною тишч?”, викликану скороченням фінансування на культуру і невиплату зарплат працівникам харківських театрів підтримали музиканти. Сьогодні, 27 березня, в Міжнародний день театру, на площі Свободи вони влаштували протестний концерт.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця подій.

Мета акції – підтримати співробітників харківських театрів, які через обмеженя, викликані пандемією коронавірусу і урізання бюджету на культуру виявилися в складному становищі. Зарплати співробітників театрів набагато менше озвученої главою області Айною Тимчук суми в 16,5 тисяч гривень.

Саме ця цифра 16 500, яка вже стала мемом, намальована на банері на сцені, встановленій на площі Свободи. В акції беруть участь кілька десятків людей, в тому числі, представники різних політсил. Кілька політиків вийшли на сцену зі словами підтримки працівників театру і привітаннями з нагоди професійного свята.

Фото: Харків Times

За інформацією організаторів, на протестному концерті виступлять групи: Bud’more, Достоєвський FM, Папа Карло і музиканти Олег Каданов, Борис Севастьянов, Місько Барбара.

Також учасники мітингу повторили раніше всунути керівництву області вимоги:

  • виплатити затриману зарплату і своєчасно виплачувати її в подальшому;
  • забезпечити в повному обсязі виплату надбавок за “академічність” в розмірі 100%;
  • фінансувати оплату комунальних послуг та постановку вистав;
  • гарантувати збереження робочих місць.
Фото: Харків Times

Як повідомляв Харків Times, 22 березня працівники харківських театрів і співчуваючі їм харків’яни вийшли на мітинг на підтримку харківських державних театрів, які й так постраждали у зв’язку з карантинними обмеженнями, а на останній сесії облради позбулися левової частки фінансування. Особливе обурення протестувальників викликала заява голови Харківської облдержадміністрації Айни Тимчук про те, що актори у харківських театрах отримують «високу зарплату» в розмірі 16,5 тис. гривень, що не відповідає дійсності.

До учасників мітингу вийшов новоспечений заступник голови ОДА, дніпровець Антон Деньгуб, який менше двох місяців обіймає цю посаду, та заявив, що працівників театрів «підбивають на протести» якісь неназвані «опозиційні політичні сили» й що «культура повинна бути поза політикою», але не спромігся зрозуміло відповісти на жодну з вимог протестуючих.

Актори й працівники харківських театрів звернулися до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з проханням забезпечити фінансування театрів і гарантувати збереження робочих місць.

Заява Тимчук про «16,5 тищ» стало мемом і їй вже «відповіли» недобрими карикатурами, флешмобами й сатиричними піснями.