Акція «Айна, де мої шестнадцять з половиной тишч?» (Фото)

Фото: Харків Times

Працівники харківських театрів та співчуваючі вийшли на мітинг на підтримку харківських державних театрів, які вже раніше постраждали через карантинні обмеження, а на останній сесії облради позбулися левової частки фінансування.

Про це повідомляє кореспондент Харків Times з місця подій.

Присутні на площі актори, режисери, декоратори, освітлювачі, звукооператори та інші театральні діячі вимагають:

  • виплатити затриману зарплату і своєчасно виплачувати її в подальшому;
  • забезпечити в повному обсязі виплату надбавок за “академічність” в розмірі 100%;
  • фінансувати оплату комунальних послуг та постановку вистав;
  • гарантувати збереження робочих місць.

На мітинг вийшли театр ляльок, театр музкомедії, театр української драми ім. Шевченка, театр ім. Пушкіна, ТЮГ, обласна філармонія, студенти театральних вузів і співчуваючі колегам представники недержавних театрів і громадських організацій.

Учасники підкреслюють аполітичність і незаангажованість акції: “Ми відстоюємо наші законні права без патронату жодної політичної партії, без протекції депутатів та чиновників. Ми прості, чесні люди, які вимагають справедливості“.

За даними поліції, станом на 12:00 мітинг-перформанс зібрав близько 150 чоловік.

Організатори мітингу запросили його учасників відзначити Міжнародний день театру 27 березня тут же, на майдані Свободи.

Як писав Харків Times, після заяви голови Харківської обласної державної адміністрації Айни Тимчук про те, що, за її відомостями, середня зарплата акторів харківських театрів становить 16,5 тисячі гривень, аж так «високооплачувані» діячі мистецтва не залишилися байдужими. Айні Леонідівні відповіли у різних жанрах — у графіці й у пісні.

Напередодні заявленого мітингу-перформансу глава Харківської обладміністрації Айна Тимчук відзвітувала про вирішення проблеми: працівники восьми театрально-концертних установ Харківської області отримали заробітну плату за лютий і частину коштів за березень.

Актори та працівники харківських театрів звернулися до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з проханням забезпечити фінансування театрів та гарантувати збереження робочих місць.