Чат-бот “СтопНаркотік” заблокував тисячу адрес розповсюджувачів у Telegram

Фото: Патрульна поліція Харківської області

Користувачі чат-бота “СтопНаркотік”, розробленого курсантами та науково-педагогічними працівниками факультету кіберполіції Харківського національного університету внутрішніх справ, заблокували тисячу адрес у соціальній мережі Telegram, які використовувалися для незаконного поширення наркотиків.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Харківської міської ради із посиланням на Університет внутрішніх справ.

Серед заблокованих – десять адрес наркокрамниць, які працювали на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, та три – у анексованій Автономній Республіці Крим.

До чат-боту вже приєдналися понад 27 тисяч осіб, в тому числі жителі тимчасово окупованих територій України.

“Завдяки роботі чат-бота “СтопНаркотік” є можливість отримувати від користувачів фотографії написів з “наркоадресами” із зазначенням GPS-координат або фізичних адрес, де вони були виявлені; отримувати адреси у месенджері Telegram, вебсайтів з продажу наркотиків і точок продажу наркотиків в населених пунктах, а також залучати громадян до блокування адрес в Telegram і зафарбовувати написи з “наркоадресами”, – йдеться у повідомленні.

Розробники відзначають, що щодня чат-бот розсилає своїм користувачам кілька адрес, на які пропонується залишити скарги. Для цього необхідно перейти за посиланням, вибрати у правому верхньому куті месенджера пункт “Поскаржитися”, вказати причину скарги “Інша” і написати причину “Продаж наркотиків” або “Drug sales”, після чого відправити скаргу.

Всього за час роботи чат-бота користувачі надіслали на перевірку: 15 260 фотографій з “рекламою” адрес інтернет-наркокамниць; 18 156 Telegram-адрес наркокрамниць; 1 998 посилань на подібні вебсайти.

Як повідомляв Харків Times, 21 серпня 2019 року на сесії Харківської міської ради депутати прийняли кілька рішень для реалізації заходів по боротьбі з наркотиками.

До листопада 2019 року користувачі чат-бота “СтопНаркотік” у соцмережі Telegram допомогли заблокувати 109 адрес наркокрамниць.