СБУ викрила розкрадання коштів “Укрбургазу” на 7,5 млн гривень у Харківській області (доповнено)

Фото: Vladislav Abdula / Facebook

Співробітники Служби безпеки України викрили у Харківській області масштабне привласнення коштів державного підприємства “Укрбургаз”, що входить до структури державної компанії “Укргазвидобування”.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення у Facebook начальника прес-центру СБУ області Владислава Абдули.

За даними слідства, наприкінці 2018 року “Укрбургаз” уклав із місцевою комерційною структурою договір на взяття в оренду будівельної техніки. Загальна сума контракту становила 19 млн гривень, частину із яких було привласнено учасниками оборудки.

“За попередньою інформацією, директор фірми-орендодавця систематично вносив неправдиві відомості до фінансової документації: в актах виконаних робіт були відображені значно завищені дані. Таким чином різницю між реальними витратами та даними, внесеними до рахунків державного підприємства, зловмисники незаконно перевели у готівку та привласнили. За висновками судово-економічної експертизи, внаслідок протиправних дій державному підприємству було завдано збитки на майже 7,5 млн гривень”, – йдеться у повідомленні.

Директору комерційної структури оголошено про підозру у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 5 ст. 191 (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах), ч. 2 ст. 28 (злочин вчинений групою осіб) і ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу. Встановлюються факти причетності до виявлених зловживань посадових осіб “Укрбургазу”.

Операція з викриття та документування протиправної діяльності відбувалася спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що директор товариства з обмеженою відповідальністю у період з вересня 2018 року по лютий 2019 року зазначав у актах здачі-прийняття робіт, що кількість відпрацьованих годин автокранів складала 24 години за добу. Насправді ж послуги надавались харківським ТОВ не протягом цілої доби, а лише в робочі години.