Прокуратура знову відкрила справу проти чиновників Держгеокадастру

Прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Харківській області (ч. 2 ст. 364 КК).

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

“Виявлено, що службові особи ГУ Держгеокадастру в Харківській області протягом 2015-2017 років під виглядом земель сільськогосподарського призначення незаконно безоплатно передали у власність громадян 406 земельних ділянок, загальною площею біля 200 га”, йдеться у повідомленні прокуратури.

Всі ці ділянки знаходяться в межах Національного природного парку “Гомільшанські ліси” і відносяться до категорії земель природно-заповідного фонду. Приблизна їх вартість – понад 200 млн гривень.

Більш того, більшість цих ділянок знаходяться в “функціональній зоні регульованої рекреації” природного парку. Це зона з особливим режимом, де заборонена будь-яка господарська діяльність, включаючи пошкодження трав’яного покриву і заїзд автотранспорту, обмежена навіть дозволена кількість перебуваючих там людей.

“Враховуючи те, що HПП “Гомільшанські ліси” має особливу природоохоронну цінність національного значення, ведення сільськогосподарської діяльності у цій зоні може негативно вплинути на стан природних об’єктів парку, у тому числі привести до загибелі рідкісних тварин та рослин”, – підкреслюють у прокуратурі.

У приватну власність були передані “майже всі галявини парку та прибережна смуга вздовж річки Сіверський Донець”, що може призвести до “безповоротного знищення частини флори й фауни парку та відповідного природного середовища”.

Прокуратура має намір вимагати повернення у держвласність незаконно розданих земель природного парку. Досудове розслідування триває. Проводяться слідчі заходи для встановлення всіх винних.

Як повідомляв Харків Times, Харківська місцева прокуратура №2 на початку жовтня затвердила підозру виконуючому обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастру в Харківській області у зловживанні службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 364 КК). Всього чиновнику закидають чотири епізоди.