Прокуратура знову звинувачує у незаконній роздачі землі чиновника Держгеокадастра

Харківська місцева прокуратура №2 затвердила підозру виконуючому обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастра у Харківській області у зловживанні службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 364 КК). Всього чиновнику закидають чотири епізоди.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі прокуратури області.

Встановлено, що перший заступник начальника ГУ Держгеокадастра області у травні 2016 року незаконно віддав накази про безоплатну передачу у власність членам фермерського господарства земельних ділянок, розташованих у Печенізькому районі області.

“Слід зазначити, що протягом останніх років підозрюваний виконував обов’язки начальника зазначеного головного управління”, – підкреслили у прокуратурі.

Члени фермерського господарства, згідно з чинним законодавством, можуть без оплати отримати у власність землю, але не більше, ніж у розмірі паю члена сільгосппідприємства, розташованого на території відповідного ради. У Печенізькій селищній раді середній розмір такого паю становить близько 5 гектарів. У даному випадку цей розмір був перевищений, внаслідок чого “з власності держави незаконно вибула сільськогосподарська земля особливо цінної групи ґрунтів, загальною площею майже 9 гектарів”. Ринкова вартість цієї землі становить більше мільйона гривень.

Наразі вирішуються питання подачі до суду клопотання про взяття підозрюваного під варту та відсторонення його від посади.

На сайті ГУ Держгеокадастра Харківської області виконуючим обов’язки начальника значиться Василь Саранча. У приймальні повідомляють, що чиновник перебуває “на виїзді” в області й невідомо, коли повернеться.

Як повідомляв Харків Times, харківська місцева прокуратура №2 затвердила підозру екс-начальнику одного з управлінь Головного управління Держгеокадастра області у вимаганні від фермера “неправомірної вигоди” у розмірі 15 тис. доларів за дозвіл на розпаювання земель фермерського господарства.

У листопаді минулого року прокуратура подала до Печенізького райсуду області 12 позовів про повернення у держвласність незаконно приватизованих ділянок землі на 6 мільйонів гривень. Ці ділянки шляхом створення фіктивного фермерського господарства отримала дружина чиновника Головного управління Держгеокадастра області Олега Дацуна.