Прокуратура заявляє про невинуватість нового прокурора області у вимаганні грошей

Фото: khar.gp.gov.ua

Прокуратура Харківської області виступила із заявою про те, що звинувачення в зловживаннях службовим становищем, що пролунали у ЗМІ на адресу новопризначеного прокурора області Олександра Фільчакова, не відповідають дійсності.

Про це Харків Times стало відомо з роз’яснення прокуратури Харківської області для засобів масової інформації.

Зокрема, у роз’ясненні зазначено, що у 2011 році після виходу на телеканалі “1 + 1” сюжету про зловживання Фільчакова на посаді прокурора Дергачівського району області було проведено службове розслідування “за розпорядженням прокурора області під номером 363 від 31 серпня 2011 року”.

“Фактів протиправної поведінки керівником прокуратури Дергачівського району області не виявлено”, – стверджують у прокуратурі й роблять висновок, що інформація телеканалу “не відповідає дійсності”.

Більш того, перевірка “взяла до уваги матеріали постанови про відмову в порушенні кримінальної справи за наведеною в сюжеті інформацією слідчого щодо корупційних діянь прокуратури Харківської області від 10 вересня 2011 року”.

На той час прокурором області був Геннадій Тюрін, якого одним зі своїх перших указів в лютому 2014 року зняв з цієї посади щойно призначений генпрокурор Олег Махніцький.

Висновки цього розслідування у 2011 році неодноразово підтверджувалися й прокуратурою області, й управлінням внутрішньої безпеки Генпрокуратури. Однак у 2015 році, вже при минулому прокурора Юрії Данильченку до “справи Фільчакова” знову повернулися. “Інформація із зазначеного сюжету була перевірена слідчим шляхом під час досудового розслідування у кримінальному провадженні”, – йдеться в роз’ясненні прокуратури області. І знову 4 вересня 2015 року “слідчим з особливо важливих справ слідчого управління прокуратури Харківської області була винесена постанова про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину”.

Прокуратура в своєму роз’ясненні неодноразово підкреслює, що ” інформацію, наведену в сюжеті, було перевірено згідно з чинним законодавством, і вона не підтвердилася”. Представникам засобів масової інформації та громадськості настійно рекомендують ” ретельно ставитися до публічної інформації та опиратися на підтверджені факти”.

У сюжеті програми “Гроші”, про який йде мова в роз’ясненні прокуратури, стверджується, що прокурор Дергачівського району Фільчаков вимагав з підприємців гроші для фонду “Правопорядок”.

За словами місцевого підприємця, директора ремонтно-будівельної компанії Юрія Скрипки, його компанія перерахувала цьому фонду 150 тис. гривень. За його словами, ці гроші пішли на придбання прокурору Олександру Фільчакову автомобіля. Очолював тоді фонд “Правопорядок” колишній начальник Управління СБУ в Харківській області Юрій Шрамко. У бесіді з журналістом Шрамко підтвердив, що звертався до засновників цього фонду з проханням придбати прокурору Олександру Фільчакову автомобіль Skoda Octavia A5 вартістю 178 тис. гривень.

Харківське видання “СтройОбзор” пізніше писало, що підприємець згодом провів близько місяця в СІЗО – після того, як відмовився платити гроші знову.

Харківський антикорупційний центр повідомляє, що Регіональний благодійний фонд “Правопорядок”, про який йдеться у матеріалі, фігурував і перевірявся Департаментом спеціальних розслідувань Генпрокуратури у “Справі Майдану” щодо можливого фінансування з рахунків фонду працівників спецпідрозділів “Беркут” у період грудня 2013 року – лютого 2014 року. Спецпідрозділи “Беркут”, перебуваючи у центральній частині міста Києва на вулицях Інститутській, Грушевського, Кріпосному провулку та інших місцях, вчиняли незаконні дії, які явно виходять за межі наданих їм прав та повноважень щодо протидії акціям протесту цивільних осіб, застосовуючи при цьому зброю та спеціальні засоби, що призвело до тяжких наслідків – вбивств та заподіяння учасникам акцій протесту тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості. Про це стало відомо з ухвали Печерського райсуду міста Києва від 9 лютого 2017 року.

В банку “Меркурій”, де були відкриті рахунки “Правопорядку”, провели виїмку документів щодо фонду, але справа далі не пішла.

“Зараз регіональний благодійний фонд “Правопорядок” очолює Юрій Смірнов, Міністр внутрішніх справ України в 2001-2003 роках”, – зазначає ХАЦ.

Як повідомляв Харків Times, генеральний прокурор Руслан Рябошапка 30 вересня підписав наказ про призначення Олександра Фільчакова на посаду прокурора Харківської області.

Виконком Харківської міської ради 28 серпня, прийняв таке, що суперечить Закону України “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистської) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки” рішення про увічнення пам’яті колишнього начальника Управління КДБ Української РСР по Харківській області (1980-1987 рр .), до того – діяча ЛКСМУ (1958-1963 рр.), а після – начальника Управління КДБ Української РСР по Києву та Київській області (1987-1991 рр.) Юрія Шрамка.